Bändi

Terapia - Suomen varastetuin gospel-bändi
Terapia aloitti vuoden 1987 lopulla kahden miehen kokoonpanona, Antti Honkkila rummuissa ja Petri Lassila laulaja-kitaristina. Mikko Heikkilä löytyi basistiksi vielä vuodenvaihteessa ja Jani Muhonen kitaristiksi syksyllä 1988. Vuoden 1991 syksyllä rumpalin vakanssin sai Harri Karhe, ja Antti siirtyi kitaran varteen. Tällä viiden hengen kokoonpanolla äänitettiin kaikki studioalbumit ja keikkailtiin pitkälti toistakymmentä vuotta. Orkesterissa vaikutti lisäksi keikoilla vuosien varrella lukuisia tuuraajia, joista sekä Harria rummuissa että Anttia kitarassa paikannut Ilkka Saine laskettiin viime esiintymisissä bändin vakisoittajaksi.

Terapia rakensi yhden harjoittelukämpän ja yhden keikkabussin ja sai maineen orkesterina, joka jaksaa kantaa Marshallin kitarakaappeja lavalle kunnioitettavan paljon. Monille Terapia jäi mieleen legendaarisen intensiivisenä keikkabändinä.

Suomenkielinen metallisen rockin soittajana Terapia oli monasti aikaansa edellä ja monitasoiset tekstit puhuttelivat paitsi gospel-yleisöä, myös kuulijoita laajemmalti (josta todistaa sekin, että Terapian levyt olivat aikoinaan ainoita gospel-levyjä, jotka päätyivät myymälävarkaiden taskuihin). Debyyttialbumista lähtien levyt muuttivat sekä suomalaista gospel-genreä että suuren yleisön käsitystä gospel-musiikista.

Terapia julkaisi omakustanteina kaiken kaikkiaan seitsemän täyspitkää albumia ja lisäksi yhden ep:n ja yhden demonauhan. Useat Terapian albumeista on julistettu Suomi-gospelin klassikoiksi ja unohtumattomia raitoja äänitteille tallentui lähes yhdeksänkymmentä.

Ihmiset
Petri Lassila
Lead-laulu, kitara 1988
Lead-laulu, lead-kitara 1988-1991
Lead-kitara, laulu 1991-1992
Lead-laulu, lead-kitara 1992-2005

Biisintekijä, keikoilla havaittu (hyvin) harvoin myös soittamassa bassoa. Lisäksi talousvastaavan työt sujuivat muinaisina aikoina. Petrin syytä oli koko juttu. Löydettävissä tätä nykyä TERAsta.
Antti Honkkila
Rummut, laulu 1988-1991
Lead-laulu, kitara 1991-1992
Kitara, laulu 1992-2005

Listattujen tointen lisäksi tarvittaessa toiminut myös basistina ja miksaajana milloin tilanne niin vaatinut. Keikka- ja levymyyntikin on sujunut. Father Terapia. Nykyään TERAn oikea (vai vasen?) laita.
Mikko Heikkilä
Basso 1988-2005

Mitäs sitä muuta tekemään jos tontti on hanskassa. Mikko oli pitkään eniten Terapia-keikkoja soittanut terapialainen. Tyttöjen pääasiallinen jututtaja ja pr-mies. Trp:n jälkeisessä elämässä pysytellyt aktiivisesti pois keikkalavoilta.
Jani Muhonen
Kitara 1988-1992
Kitara, laulu 1992-2005

Päätoimen ohessa ollut basistina, monitorimiksaajana, roudaajana ja kitarateknikkona. Lisäksi vastasi pitkään pa-kamoista ja caseista sekä toimistosta, keikkamyynnistä ja taloudesta. Yritysten parissa viime vuodet viihtyneenä satunnaisesti bongattu TERAn keikoilta.
Harri Karhe
Rummut 1991-2005

Aloitti Terapia-uran kuskina ja roudaajana. Opetti pojat tekemään siistit lavat ja Janin rakentamaan keisejä. Primus motor pro-asenteen tartuttamisessa muihin. Varsin usein tavattu TERAn valomiehenä.
Jarkko Posti
Miksaus 1988-1994


Yleisnero, joka selvitti jokaisen mahdollisen teknisen haasteen ja rakensi Terapian ensimmäiset valokamat.
Jussi Salo
manageri 1988-1997
valot 1991-1997

Mr. Pedantti. Mies Terapia-lehden takana, keikkamyyjä, talousvastaava ja kaikkea mahdollista taivaan ja maan väliltä.
Silja Pihkala
levymyynti 1993-1995


Ylimääräinen sisar. Tuloksellisen levymyynnin lisäksi tapoihin kuului tutustua paikallisiin marketteihin ja lajitella kunkin toivomat ostokset sekä vaihtorahat omille penkeilleen. Selkeää ja tehokasta.
Juice Rautiainen
miksaus 1994-2000


Super-ammattilainen, jonka suosiollisella myötävaikutuksella suuruudenhulluus laitteistopolitiikassa tarttui soittajiinkin.
Mikko Salonen
Roudaus, kuskaus 1994-2005
Monitorimiksaus 1995-2005

Muusikon paras ystävä. Itse rauhallisuus. Palvelualttein ja asiallisin teknikko, minkä Terapia tietää!
Olli Miettinen
webmaster 1996-2005
valot 2001-2005

Olli ilmoitti Terapialle vuonna 1996 tehneensä nettisivut ja muutamaa vuotta myöhemmin alkoi ensimmäiseksi ei-jussi-valomieheksi. Terapia kiittää!
Jussi Törmä
valot 1997-2003
rummut 1998-1999

Terapiaa siunattiin hienoilla ihmisillä, jotka jaksoivat hymyillä tilanteesta riippumatta ja jotka aina olivat valmiita tarttumaan uuteen tehtävään. Jussi erityisesti.
Jussi Vaitniemi
valot 1998-2005

Mr. Visualisti. Mikään kalusto ei ollut liian vaatimaton tai vanha, mikään tila ei ollut liian pieni tai pimeä etteikö Jussi olisi saanut loihdittua siitä unohtumattoman elämyksen.
Tatu Wikman
valot 1999-2005

Säännöllisin backup. Vaikka parhaimmillaan Terapialla oli kolme samanaikaista valomiestä, joskus tarvittiin neljättäkin. Tatu riensi loisteliaasti apuun useammin kuin harvoin.
Mika Rautiainen
miksaus 2000-2001

Sillä välin kun muut vielä ihmettelee, Mika on jo tehnyt kaiken valmiiksi ja siinä ohessa viihdyttänyt läsnäolijoita pahvimukiperformanssillaan.
Paula Taipalus
levymyynti 2001-2005

Paula eli Seija. Terapian innokkain fani, joka vuosituhannen alussa lähti levymyyjäksi ja kuten niin monen muunkin kohdalla, "ihan vaan yks keikka" taipui useammaksi vuodeksi ja niinpä nykyään Paula-Seijan tapaa TERAn levymyyntipöydän takaa.
Meelis Niin
miksaus 2002-2005

Waltari, Apocalyptica ja muut pitkin Eurooppaa ja Aasiaa rundaavat bändit taisivat olla paikoin aika katkeria kun me aina nappasimme Meeliksen mukaamme. Eipä ihme, ei niin loistavia soundeja saa kuin yksi mies aikaiseksi!
Kalle Knuuttila
manageeraus 2002-2005

The Rainin muuttaessa samaan reenikämppään Terapian kanssa, yhdistyivät myös toimistot ja keikkamyynti, jotka Kalle hoiti ansiokkaasti poppareita kestäen. Ja minkä lyhytfilmimestarin maailma hänessä onkaan menettänyt...
Ville Lähdesmäki
roudaus ja filosofointi 2004-2005

Ville tuli mukaan keikoille vielä loppumetreillä ja päätti sitten tehdä Terapiasta kirjan. Opetteli ajamaan bussia ja kantoi laatikkoa, möi levyjä ja harrasti bussifilosofiaa. Ja koneet kulki läpi yön.

Ilkka Saine
yleisapu 2001-2005
kitara tai rummut 2004-2005

Jos oli tarvetta kuskille, roudaajalle, monitorimiehelle tai oikeastaan mille tahansa paikalle - soitto Ilkalle. Ei tainnut olla väliä, ketä piti tuurata, Ilkka siihen kykeni. Ja oppi biisit. Näin koettiin esimerkiksi vappu Kouvolassa 2004, jolloin Ilkka tuurasi Anttia ja Antti tuurasi Jania. Hmmm...

Edellä mainittujen lisäksi kävi vuosien varrella moniamoniamonia hienoja ihmisiä tuuraamassa tai muuten tekemässä upeaa työtä. Terapia edelleen haluaa mitä nöyrimmin teitä kiittää! Lihavoidulla mainitut tekivät näitä hommia paikoin enemmänkin. Välillä jopa ihan tolkuttomasti.

Basso: Mikko Heikkilä, Mikko Oinonen, Timo Pertilä, Timo Pyykkönen
Kitara: Mikael Lindell, Petri Laarko, Timo Vuorela, Ville Papu
Koskettimet: Leevi Helo
Kuvaus: Anski, Marja Oksala, Merja Honkkila, Mikko Nurminen
Lead-laulu: Ari-Pekka Michelsson, Harri Helenius, Sarkku
Miksaus: Jari Vainio, Jarmo Seuranen, Juha Merikallio, Klas Granqvist, Markku Partanen, Miika Syrjänen, Teemu Kauppinen, Timo Orre
Monitorit: Jari Vainio, Teemu Kauppinen
Roudaus: Anski, Arto Piirainen, Henri Lautjärvi, Jaani Vilkkilä, Janne Rantala, Jouni Autti, Juha Ruokangas, Jutta Paloheimo, Marja Oksala, Mira Isomäki, Petri Laarko, Petteri Nissi, Piia Muhonen, Sami Rajala, Tarja Heino, Timo Ojala, Toni Pöllänen
Rummut: Jami Mäkinen, Jarmo Ranto, Juha Jäntti, Juha Pihlaja, Olli Helenius, Pasi Hakala
Taustalaulu: Jutta Paloheimo, Mikael Lindell, Mikko Oinonen, Petri Laarko, Timo Vuorela, Ville Papu
Valot: Antti Puurula, Ismo Vettenranta, Jaani Vilkkilä, Johan West, Miika Syrjänen, Pasi Viinamäki, Sami Rajala, Teemu Kauppinen
Viulu: Titta-Maria Koivula

Pressikuvia eri vuosilta
1990
1992
1994
1995
1997
1998
2000
2003