29 huhtikuuta 1988

1988

Petri oli ottanut kitaran lisäksi myös laulumikin omakseen ja soitto Antin rumpuilun päälle sujui varsin hyvin, mutta parin soittokerran jälkeen alkoi tarve basistille olla jo selviö. Tamperelaisessa μ-yhtyeessä (lausutaan: myy yhtye) soittanut Mikko oli tuttu kaveri ja häntä pyydettiinkin bändiin mukaan basistiksi sen verran minkä muilta kiireiltään ehtii. Kysyttiinpä Mikolta sitäkin, osaako soittaa plekulla suoraan, vaan tulevaisuus sen näytti että eipä siihen plektraa tarvita.

Tässä vaiheessa koitti myös aika kehittää yhtyeelle kuvaava nimi, ja kun parempaakaan ei kukaan keksinyt, päädyttiin käyttämään nimeä Terapia.


Ensimmäiset kuukaudet kuluivat innokkaassa reenauksessa (huom! t-kirjain reenata-sanan edessä on helsinkiläisten outo keksintö) ja kovatahtisessa biisien teossa. Huhtikuussa jopa nauhoitettiin muutama biisi ja eipä aikaakaan kun olikin jo aika astua ensimmäiselle keikalle. Ajankohtana vappuaatto (tästähän tuli myöhemmin hyvinkin tuttu tapa viettää vappua) ja keikkapaikkana Tampereen Vanha kirkko.

Ensimmäiseltä keikalta ei nauhoitetta ole jälkipolville säilynyt, mutta edeltävänä päivänä 29.4.1988 c-kasetille tarttui useampikin biisi, joista muutama näyte listan seassa:
1. Terapiaa
2. Lievennellään
3. Lipsuvan lapsen laulu
4. Kun tuntuu
5. Asfaltinhalkeamasta
6. Hei sinä (varhaisin debyyttilevylle päätyneistä biiseistä.)
7. Syytä iloon
8. Tokihan
9. Muukalaisia vaan
Sekä viikkoa myöhemmistä (6.5.1988) reeneistä jo varsin vapautunutta tunnelmaa:
Terapiaa introja

Miksaajana ja kaikenkattavana teknisenä vastuuhenkilönä tällä keikalla, kuin myös tulevinakin vuosina, toimi Jarkko Posti. Siihen aikaan kun ei vielä edes osattu haaveilla mistään valoista tai monitoroinnista, tekniikkahenkilöstön lukumäärä oli luonnollisesti hyvin vähäinen.

Paikalle tätä ensiesiintymistä seuraamaan oli kertynyt mukavasti väkeä ja psykosomaattissävytteisen käsiohjelman vauhdittamana sai Suomi ensimmäisen liveannoksen Terapiaa. Lieneekö kukaan paikalla olleista enää tämän illan jälkeen pysynyt ennallaan? Valokuvaamassa keikalla oli terapialaisten ystävä Salon Jussi (ei se Rainin Jussi) ja soundcheckin aikana paikalla piipahti jopa Terapian tuleva kitaristi Jani.

Kuvia keikan #1 soundcheckista
Alla tunnelmaa reeneistä 1988. Huomaa kesävideon puolivälin tienoilla legendaarinen Ryhti-Grilli, jonka luukusta Mikkoa koitetaan tunkea sisään (tämän saman kohtalon koki Jani muutamaa vuotta myöhemmin Kouvolan yhtä legendaarisella Vauhti-Nakilla).
Valitettavasti(?) ensimmäinen video ei sisällä ääntä, jälkimmäiseltä sen sijaan audiotakin löytyy.


#2 Rock-a-PULA 13.8.1988
Terapiaa
Ette tunne meitä vielä, mutta valitettavasti tulette tuntemaan.
Yxin
Tukka pystysssä katuja astelen.
Hei sinä
Tiedätkö mitä teet?
Kun tuntuu
Tänne tulevat heitetään pois.
Soundcheck
Tuliko äsken monitoreista laulua?
Pulabiisilista:
Terapiaa
Yxin
Jeesus voi
Hei sinä
Lievennellään
Muukalaisia vaan
Kun tuntuu
Asfaltin halkeamasta
Uguzi
Valkoiseen kaupunkiin
   
   
Kesän mentyä vauhdilla ohi ja legendaarisen Pula-rock -keikan jäätyä taakse oli ilmentynyt tarve saada toinen kitaristi bändiin. Vappukeikalla poikennut Jani oli jo entuudestaan Petrin ja Mikon tuttu ja häntä pyydettiinkin lokakuun lopulla koesoittoon Petrin luokse. Janin opittua kaikki senaikaiset Terapian biisit (20 kpl!) kerrasta yhden illan aikana, päätti Terapian soittajiston pikakokous ottaa Janin toiseksi kitaristiksi bändiin. Loppuvuosi reenattiin uudella kokoonpanolla varsin aktiivisesti ja vuoden viimeisellä viikolla äänitettiin ensimmäinen nelimiehisen kokoonpanon demonauha. Ja näihin aktiivisiin merkkeihin päättyi Terapian ensimmäinen elinvuosi.

Vuoden 1988 keikat (2)
30.04.1988 Tampere 1 Vanha kirkko. Tästä se kaikki alkoi - Kauniit verkkarit jalassa triomeiningillä kohti historiaa.
13.08.1988 Vaajakoski 2 Srk-talo, Rock-a-PULA. Tekninen osaaminen hallussa. Kuvaamassa ja historioitsemassa Jussi Salo. Bgvoc Jutta Paloheimo.
Uskomatonta sinänsä, mutta jo 1980-luvulla
tehtiin musiikkivideoita, ainakin suuressa
maailmassa.

Tässäpä hieman pätkää Asfaltin halkeamasta
-musavideon raakamateriaalista. Ja juu ei,
videota ei koskaan tehty...
Ei sisällä ääntä, vain kuvaa.