UKK

K: Montako on Porin ympärillä?
V: Satakunta.
K: olisiko mahdolista tulla terapian kanssa jonnekin satakuntaan soittaan oikeen pitkän keikan soittaisitte ei kiinosta elää ja hän pitää sinusta huolen ym
V: Sori. Oishan se hauskaa, mutta tämän bändin keikat on jo tehty.

K: Moi! Oon näin reilut nelikymppisenä ruvennut kahlaamaan tota teidän musaa ja ihme kyllä, tykkään kovasti.Ootte joskus käyny Anjalankosken srk:n riparilaisille vetämässä keikan.Jeesus palasta mut, Tule niin näet, Jaakobin paini. Tuossa muutamia jotka ovat tosi jees!Jatkatteko ihan normisti keikkailua?
V: Hienoa, kyllä mekin vielä nelissäkymmenissämme tykätään tästä, mutta keikkailua ei enää jatketa. TERA sen sijaan jatkaa.

Tera MNF 2012
K: Kehtaisitteko joskus, kun kerkeätte kirjoittaa tuon historian loppuun? :) Niin ja kiitos vappugospelista. Allekirjoittaneelle se oli enemmän kuin keikka, se oli pala kadotettua lapsuutta ja nuoruutta. Siinä ja siinä on että riittääkö sanat kuvaamaan tunnetta. DVD olis kova sana :)
V: Hei me kehdattiin! Nyt löytyy historia ja uskomaton määrä uskomattomia tarinoita ja matskua. Ja kiitos Vappugospelin yleisölle, sinulle myös. Oli se meillekin tärkeä veto.

K: Voi kun olis noita levyjä vielä kaupan... Live-DVD Vappugospelista olis kyllä hieno asia, jääkö unelmaksi?
V: Levyjä taas saa, iTunesista ja Spotifysta muun muassa! Live DVD unelmaa vain...

K: koska ilmestyy Terapian DVD, joka kuvattiin Kouvolas?
V: Kuvattiinko siellä sellainen?

Public Enemy
K: Olen tässä pitemmän aikaa miettinyt, että osaisiko joku kertoa, mistä Tule&Kazo levyllä, Tämä kaupunki kappaleen edellä oleva äänipätkä on peräisin. Osaisiko joku kertoa?
V: Osaa. Public Enemyn levyltä "Apocalypse 91... The Enemy Strikes Black"

K: Oliko Loviisan keikan aikana tarjottavat huonot, ku keikkakirjas on seuraava merkintä: Käydäänpä grillillä hakemaan aperitiivi ja jälkiruoka? keikan jälkeen juteltiin teidän kaa eräässä kahvilassa siel.
V: Ei laisinkaan, kuinka niin?

K: Miks kaikki Parhaat gospelbändit lopettaa? Terapia, Onesimus, ja, noh, Kuusumukin ehkä voidaan luokitella gospeliks. mutta onneks näyttää sillai valosalta ku joku Realismi esimerkiksi on tulossa. Keep on Rockin´ ! siunauksia :)
V: Kaikkien pitää lopettaa joskus. Huonojenkin.

Vaari & Strato
K: miksi terapia hajosi??
V: Terapia ei hajonnut, vaan lopetti kunniakkaasti pitkän uransa.

K: Mul on ikävä Terapian keikoille. Stratovariuskaan ei pärjänny teille...
V: No joo, eihän tuo mikään kysymys ole. Mutta samaa mieltä ollaan!

K: oon kuullu huhuu et ootte lopettanu????? ei kai tää pidä paikkaansa?? *yhyyyyyyy!!!!*
V: :(

K: Selasin tuossa keikkahistoriaanne. Pyhäsalmessa olitte 6.4.2002. Merkintänä näkyi olevan mm. että Mikko sai kielarin dogilta. Tais olla "pikkusesse" Ronsu-poika asialla, joka kävi tervehtimässä nukkujaa... Ronsulta terveisiä, kovin makoisa oli pusu, otetaanko uusiks? Terveisiä koko poppoolle!
V: Kiitokset terveisistä, erityisesti Mikolta!
Petri

K: Kuka heiluu mikki ständin kanssa kovia ääniä ja vaikeita sanoja-levyn kannessa?
V: Petri.

K: Osaatteko yhtään arvioida paljonko vuosien varrella meni rahaa soittokamoihin?
V: Ei.

K: Miksi Terapia teku levyjä omakustanteena? Varmasti olisi löytynyt ihan levy-yhtiökin, kenties suurikin.
V: Kun on omakustanne, on myös omavastuu ja omapäätös. Eipähän tarvinnut mielistellä ketään kun musiikkia teki. Ja koska omakustanteenakin homma toimi, miksi olisi päästänyt sitä omista käsistä?
Les Paulia, Exploreria
ja Veetäkin on käytetty

K: Mitäs mieltä herrat on seuraavista keppi merkeistä: Tokai, Jackson, Gibson, ESP, Epiphone??? vastatkaa rehellisesti...
V: No, kaikki kitarat ovat yksilöitä hintaan tai merkkiin katsomatta. Joten kaikista luetelluista merkeistä löytyy taatusti loistavia keppejä, joskin sitten niitä maanantaikappaleitakin. Tosin Terapian kitaravalikoimaa katsellessa lienee selvyyttä Gibsonin malliston olleen vaikuttavassa asemassa.

K: Mitenkäs te päätitte mitkä kappaleet soititte keikoilla?
V: Biisilistavastaavan huolellisen tarkkaavaisella suunnittelukyvyllä.
UKK

K: Mitä "UKK" tulee?
V: UKK on Suomen tasavallan kahdeksannen presidentin Urho Kaleva Kekkosen nimikirjaimet. Tässä tapauksessa myös lyhennelmä sanoista Usein Kysytyt Kysymykset.

K: kesken kaiken on ehdottomasti teidän paras biisi ikinä,mut onko mahollista että te joskus äänittäisitte sen uudestaan? se olis niin hienoo. ja teittehän te siitä tule ja kazo -biisistäkin uuden version.
V: Kaikkihan on mahdollista, jotkut asiat myös todennäköisempiä kuin toiset. Toiset sitten taas ei. Eli ei. Enää.
Mikko ja farkut

K: Miksi Mikolla oli aina keikalla sortsit?
V: Ei Mikolla ollut aina keikalla sortsit.

K: Tuolla levyjen selostuksissa joidenkin biisien kohdalla, esim. Pieni Elämä, sanotaan, että rummut on äänitetty nopeammalla kierrosnopeudella. Miksi?
V: Ko. biisi piti alun alkaen soittaa levylle huomattavasti nopeampana versiona. Vasta rumpujen äänityksen jälkeen päätettiin tehdä kappaleesta hitaampi. Ja studioajan ollessa suhteellisen hintavaa, tylysti vain hidastimme rumpuraitoja ja loput soitot ja laulut vedettiin sen mukaan. Lopputulos oli kuitenkin varsin onnistunut; moista syvyyttä rumpusoundeihin ei muuten varmaankaan olisi saatu. Vahingosta viisastuu.
Loppunut lippis

K: Saako mistään enää "Terapia"-lippiksiä? Olen meinaan yrittänyt etsiä sellaista.
V: Terapia-lippikset on loppuunmyyty ja näillä näkymin ei lisääkään ole tulossa.

K: Missä vaiheessa koko keikkapäivää Terapia vietti tylsimmän viisitoistaminuuttisen?
V: Viisitoista minuuttia ennen ruokaa.

K: Tunnustaako joku terapian jäsen kirjoittaneensa tänne omia kysymyksiä?
V: Ei tunnusta.

K: minne suuntaan näiden kysyysten vastaukset tulevat kun ylhäällä ja alhaalla on vanhoja viestejä??
V: Ylös. Joskus tosin vanha kysymys saattaa pompsahtaa uusien sekaan.

Kauan on pitkä aika
K: Kauanko aikaa kului näiden sivujen valmistamiseen?
V: Kauan.

K: Kuinka Terapia rehellisesti sanottuna suhtautuu kritiikkiin?
V: Rehellisesti sanottuna erittäin hyvin.

K: No, millaista studiossa oli silloin, kun Terapia oli siellä?
V: Soittajilla ainakin oli sairaan hauskaa, josta syystä äänittäjällä ja miksaajalla saattoipi usein mennä hermot.
Ilmakitaroita

K: Oliko teillä keikoilla ilmakitarat mukana? Jos oli niin minkä merkkiset?
V: Oli. Suomalaiset luomukitarat.

K: Saiko keikoillanne kuvata?
V: Joo.

K: Olin isoskoulutus-leirillä joskus ja sinne tuli täti puhumaan Jumalasta ja rakkaudesta sun muusta(, tää kysymys liittyy rakkauteen). Sitten siel oli kauhee väittely (meidän kaikkien kesken) siitä, voiko ihminen, joka ei usko Jumalaan, rakastaa toista ihmistä yhtä paljon kuin se joka uskoo Jumalaan. Tai kysymys oli siitä osaako se (ei-uskova) ollenkaan rakastaa kun se ei kert tunne/usko Jumalaa. Se täti sano et se ei-uskova ei osaa rakastaa. Hän oli vähän jyrkkä asiaa kohtaan ja kaikki muut mielipiteet asiasta oli muka vääriä (näin kärjistettynä). Tää asia on jääny kalvamaan (kun väittely/keskustelu jäi vähän kesken) ja olis mielenkiintoista tietää, mitä ajattelette asiasta (jos ymmärsitte)?
V: Tätäkin oleellisempaa lienee miettiä, osaanko juuri minä rakastaa toista ihmistä tarpeeksi. Yllä esitetyn kysymyksen tiimoilta saadaan varmasti aikaiseksi monet teologiset väittelyt ja näkemyserot, mutta jokaisen ihmisen asian kohdalla on kyse kuitenkin henkilökohtaisesta asiasta. Miten rakkautta voidaan mitata? Miten rakkaus ilmenee? Miten välitän Jumalan antamaa rakkautta eteenpäin? Parempi kuin miettiä muiden ihmisten tekemisiä ja osaamisia on miettiä omaa suhdettaan Jumalaan ja miten voi elää suurinta rakkautta todeksi.
When the Saints

K: Mikä on vanhin biisi, jonka laitoitte jossain välissä levylle? Ilmeisesti biisi löytynee Tule&Kazo albumilta, mutta joo...
V: Itse asiassa biisi löytyy Studio 7 -ep:ltä ja kyseessähän on When The Saints joka on amerikkalainen perinteinen 1800-luvulta peräisin oleva puuvillagospel-laulu. Ennen Terapiaa kappaletta ovat tuoneet suurelle yleisölle tutuksi mm. Louis Armstrong ja Harry Belafonte.

K: te varmaan saatte vastata koko ajan kysymykseen: et miks aloitte soittamaan gospelia?, mutta en ole koskaan saanut siihen vastausta.. joko tärppäisi? :)
V: Emmehän me voineet olla alkamattakaan :) Ei siihen mitään erityistä Suurta Syytä ollut. Oli oikeastaan hyvinkin luonnollista nuorille kristityille musiikista pitäville soittotaidottomille kavereille ruveta soittamaan gospel-rockia.

K: Mitä biisejänne ette ikinä soittanu keikoilla? 
V: Ainakin Yksi yhteen, Väärästä, Hyvä, Tämä kaupunki 02, Mene pois, When the saints, Pakenen, Kerro mulle jäivät vain studion tuotoksiksi.

K: Mikä on kuiskauksen desibelimäärä?
V: Noin 30 dB
Tamburiinistandi

K: Mikä ihme on tamburiinistandi? [Mainitaan Joonan tekijätiedoissa]
V: Henkilö joka pitelee tamburiinia toisen sitä soittaessa. Siis sitä tamburiinia, ei standia.

K: Eihän siinä biisissä edes soi mikään tamburiini. Vai soiko?
V: Soi ja hyvinpä soikin.

K: No missä ihmeen kohdassa se tamburiini sitten muka soi?
V: Kerroissa se jytää. On vaan niin hemmetin nopee!

K: Mitä sanotte siitä, että voix gosbelbändi soittaa "tavallisesta" rakkaudesta?
V: Jumala on rakkaus. Ja Jumala on maailman luonnollisin asia. Joten eiköhän rakkauskin ole loppujen viimeksi aika tavallinen asia. Vaan mitä monesti rakkaudeksi sanotaan, ei usein rakkautta ole nähnytkään.

K: Vastaatteko aina tahallanne hauskasti kysymyksiin ja vaan silloin tällöin asiallisesti?
V: Ei.

K: Suhtaudutteko te ylipäänsä vakavasti tähän UKK-osioon, vai nauratteko ruutunne ääressä niille (meille), jotka olette innoittaneet yrittämään parhaansa mukaan keksiä hienoja kysymyksiä, jotka julkaistaisiin?
V: Tähän osioon suhtaudutaan niinkin vakavasti, että oikeiden vastausten löytäminen oikeisiin kysymyksiin saattaa kestää vuositolkulla. Mikä sitten näkyy myöskin päivitysten hitaudessa. Mutta eihän mikään vakava olisi hauskaa, jollei se naurattaisi. Eli vastaus kysymykseen on kyllä.

K: Onko jollakin terapialaisista tinnitusta?
V: On, mutta se ei johdu musiikista.
Terallica

K: Mitä mieltä terapialaiset on Metallicasta?
V: Se on Metallicaa.

K: Oliko Terapian poitsut jotenkin masentuneita, kun levyt meni rankempaan suuntaan (Tule niin näet on jo ihan pelottava) ja tänne UKK:hon vastataan niin tylysti ja lyhyillä vastauksilla?? Vai onko teistä tullut vaan vakavii?! (EI KAI??!)
V: Ei kai.

K: Miten Terapiaa voisi parhaiten kiittää suuresta vaivannäöstään ja työstään ihmisten hyväksi?
V: Rukoilemalla.

K: Millä perusteella nämä kysymykset tänne luettavaksi valitaan? Luetaanko kaikki kysymykset läpi, ja sitten mietitään mihin jaksaa vastata?
V: Yleensä siten, että luetaan kaikki kysymykset läpi.

K: Oliko teillä miksaajaa harkoissa mukana?
V: Eipä tuota juurikaan näkynyt. Taisi arvostaa korviaan, mikä olikin yleisöä ajatellen ihan suotavaa.
Hämäläinen yleisö

K: Alkoi ihan kiinnostamaan tuo Hämeenlinnan keikka, josta sanoitte että siellä oli vain 8 ihmistä katsomassa. Niin oliks ne loput sitten eläimiä vai? ..no ei mut kertokaa nyt lisää vähän tosta!? Miltä tuntu soittaa niin pienelle yleisölle ja missä ihmeen syrjäkylän navetassa se järjestettiin? Millainen oli palaute?
V: Keikka pidettiin melko lähellä keskustaa Tavastian koulukeskuksessa. Ja yleisöä todellakin oli vain tuo mainittu, ei edes eläimiä lisäksi :) Soittaminen oli vähintäinkin yhtä kivaa kuin kymmentuhatpäiselle yleisölle; erilaista tosin.

K: Levyt on ilmeisesti äänitetty soitin kerrallaan. Miksei yhtäaikaan?
V: Lopputuloksen hallinta oli tehokkaampaa näin.

K: Lauletaanko hoosianna biisissä "hengellisestä nukahtamisesta" vai muuten vaan valvomisesta?
V: Jaa. mitäs arvelisit kun biisin nimi on Hoosianna...

K: Onko millään tavalla mitenkään mahdollista, että Terapian biisejä voisi joskus ilmestyä myös nuotteina?
V: On.
Petri Nyman

K: Onko kukaan koskaan ennen sanonut, että Lassila näytti 1990-luvun puolvälissä ihan Peter Nymanilta? Vaan nyt ei enää Nymankaan näytä Nymannilta, sillä leikkasi mokoma hiuksensa.
V: Ei.

K: Ketkä päästelee sitä sairaan huvittavan kuulosta naurua "Hymy hyytyy"-biisin introssa?
V: Jack Nicholson

K: Millaista studiossa oli?
V: Kivaa.

K: Kuka on suunnitellut Terapian levyjen kannet?
V: Petri.

K: Mikä on ensimmäinen Petrin tekemä biisi, joka on päätynyt Terapian levylle?
V: Hei sinä (Tule & kazo, 1993)

Nää menee yhteentoista
K: Rehellisesti sanottuna, kuinka hyviä soittajia olette asteikolla 0 - 10 ?
V: 11.

K: teiän musa alkoi loppua kohden mennä rankemmpaan suuntaan!!! melkein kuulostitte kotiteollisuudelta tai niskalaukaukselta, oliko tää tarkotuksellista???
V: Emmehän me sille mitään mahtaneet että lisäksemme muutkin halusivat kuulostaa siltä.

K: Kävin katsomassa teidän menneitä keikkoja ja silmääni osui sieltä, että olette olleet liikkeellä joskus Nylon Beatin bussilla... Kuin ihmeessä??? Tai oikeastaan, miten ihmeessä:)
V: Kun vakiobussimme oli menossa muualla, vuokrasimme Jonnan ja Erinin viihtyisää keikka-autoa.

K: oliko teil tapana keikan jälkeen kokoontua jonnekki juttelee keikasta vai lähtiks kaikki suoraan kotiin. Kävittekö yleensä keikan jälkeen esim. grillillä?
V: Grillillä saatettiin käydä monestikin keikan jälkeen ennen kotimatkalle lähtöä (epätervellistä, hyi.), mutta kun viimein kotipaikkakunnalle päästiin olivat kaikki jo hyvinkin kiitollisia päästessään pian kotiin.

K: Mikä oli ensimmäinen levynne, joka ilmestyi CD-muodossa??
V: Ei me nyt niin vanha bändi oltu.
Dö Rein

K: Mitä levyä suosittelette the rain-fanille, joka pitää myös teidän musiikistanne?
V: Tie 316

K: paljonko teillä meni rahaa kaikkiin soitin ja PA-kamoihin. (rumpuihin,kitara ja basso kappeihin, kitaroihin ja bassoihin, miksereihin, valokamoihin)?
V: Aivan liian paljon.

K: Vieläkös Petrilla menis Kaamoksen ja Hiljaisuuden kitarasoolot? Kiitokset monista hyvistä sooloista, niitä on mukava kuunnella.
Kaamos 2011
V: Menee, menee, vaikka väärin päin.

K: Ootteko ny ihan varmoja ettette oo mitenkään plagioinut yhtäkään biisiä? Nimittäin biisissä "uusi levy" on aika samanlainen musa kuin C.S.I sarjan tunnarissa. Kuhan vaan huomasin. Biisi toki on hyvä. Vai onko kyseessä näitä harvinaisia sattumia, että kaksi biisin tekijää saa saman inspiraation?
V: Kyllä ollaan ihan varmoja. Ja tuo CSIn tunnari (The Who: Who Are You, 1978) on kyllä melko kaukainen vertailukohta Uusi levy -biisille, Midtown Tunnel Vision (Rainbow, 1981) on itse asiassa paljon lähempänä. Vaan eipä siitäkään plagiointisyytettä aikaiseksi saa.
The Who - Who Are You
Rainbow - Midtown Tunnel Vision
Terapia - Uusi levy

Jani ja Landola about vuonna '81
K: Millon Jani ja Antti aloittivat kitaran soiton? Mistä muuten saa niitä hienoja terapia -plektroja?
V: Kitarointi on tullut aloiteltua joskus kaukaisella 80-luvulla nykyisiä klassikkobiisejä diggaillessa. Plekuja sai ostaa lähes kaikilta Terapian keikoilta. Enää ei mistään.

K: Jos mulla on teistä joitakin hyviä keikkakuvia, niin voinko lähettää niitä teille jotakin kautta?
V: Meiliosoite näkyy sivun alalaidassa.

K: Mitä levyänne olette tehneet studiossa kaikkein pisimmän ajan? Kauan teitte?
V: Veikkaus on Hoosianna. Sitä tehtiin viiden kuukauden ajalla lyhyissä erissä, mutta kukaan tuskin on perillä siitä, montako päivää studiossa oikein vietettiin. Monta. Lue lisää täältä.

K: Aiotteko joskus julkaista live-äänitteen?
V: Veikkaus on että lehmät lentää ennemmin. Mutta kaikkea jännää tältäkin saitilta löytyy.

K: Hei.mikä kappale ja millä levyllä on sellanen jossa kertsi meni jotenki että Mä en jaksa enää, Jumala oletko siellä.... ja sit ne toistettiin aina noi sanat sillee siististi.kuulin mn festareilla ja olihan se hieno
V: Kyseessä on Kesken kaiken ja se löytyy levyltä Tule & kazo.
Studio & kazo

K: onko tuo "tule ja kazo" joku livelevy vai ihan studiokamaa?
V: Kyllä se on ihan studiokamaa.

K: Muistiko Petri KAIKKIEN teidän biisienne sanat? Eikös ne kaikki olet Petrin käsistä kuitenkin? Unohtuko sanat usein kesken biisin/keikan?
V: Kyllä ne kaikki Petrin käsistä ovat ja kyllä Petri ne lähes aina muisti. Joskus toki  saatettiin kuulla joku säkeistö pariin kertaan, mutta mitään isompaa blackouttia ei sattunut.

K: Millainen keikka oli onnistunut keikka?
V: Kaikki keikat olivat jollain tasolla onnistuneita, mutta kun huomasi että yleisö oli jutussa mukana, niin kyllähän se toi onnistuneen tunteen. Muistettava on kuitenkin, ettemme voineet tietää miten keikka esim. juuri sinuun vaikutti, joten "huonokin" keikka saattoi olla täysin onnistunut.

K: Oliko Terapialla korkeakin keikkapalkkio?
V: Ei.

K: Onko terapia hevyä vai rockia?? Haluun tiettä koska meillä on kaverin kanssa hirvee riita tosta kysymyksestä.
V: Sovitaanko vaikka että hevirokkia. Tai rokkiheviä. Ihan miten vaan.

K: myöhästyitteko tai meinasitteko myöhästyä keikalta, jos niin missä ja milloin? millä keikkareissulla ajoitte ojaa bussilla ja olitte siel aika pitkään ja ulkona oli melkein yhtä kylmä ku Siperiassa?
V: Ainut kerta on tuo legendaarinen ojaanajokeikka 10.2.1996 matkalla Imatralle. Ulkona oli kylmempää kuin Siperiassa ja viisi tuntia vietettiin Kouvola-Mikkeli -tien varressa Mäntyharjun risteyksen kohdalla. Ja silloinkin keikka alkoi vain vartin myöhässä!

Napa
K: Kuinka tasasesti olitte jakanu kitariensoitto-osuudet? Jossain biiseissä näytti, että Jani on se ainut joka soittaa kitaraa, kun Petri laulaa, ja Antti näytti vaan seisovan lavalla(tai sit se oli niin, että Jani seistä möllötti ja Antti soitti). Ainaki "Napajäätiköt sulaa"-biisis on tämmönen jako(paitsi soolo)(vai kuvittelenko mä?). Ja kuinka paljon kukin kitaristeista soitti(vaikka prosenteissa) per biisi?
V: Kitaraosuudet jaettiin tapauskohtaisesti hyvin epätasapainotteisen satunnaisesti. Kumpi reeneissä ehti ensin. "Napajäätiköt sulaa"-biisissä Antti kyllä soittaa koko ajan: säkeistöissä sointuja puhtaalla soundilla ja kerroissa särökompin.

K: Mix muut kun Petri ei tehny Terapian biisejä? Eix ne osannu? Vai onko juttu niin että Petri teki niistä niin ison osan, että sen sanotaan tehneen ne kaikki? Vai pelkäxkö muut että ne haukutaan lyttyyn jos biisit onkii huonoja ja ne olis tehny ne?
V: Ei muut osanneet. Mutta varsin hyviä arvauksia kaikki :)

K: Keikoilla Harrilla oli mielestäni tuplapedaali soitossa mukana. Minkähän merkkinen mahtaa olla?
V: Tama Iron Cobra.
Poks

K: Miksi teillä oli välillä vain yksi kaappi per mies? Oliko jollain niksahtanut selkä? Ja miksi Jani oli aina niin tuskaisen oloinen kun se laulo? (kohta meinaan napsahtaa verisuoni päästä...)
V: Vaihtelu virkistää. Tuohon Janin "lauluun" liittyen pitää kysyä; oletko koskaan kuullut Janin laulavan? Ei sellaista meuhkoa ilman pientä tuskaa ja aivoverenvuotoa saa aikaiseksi.

K: Käyttikö Terapialaiset itse niitä violettejä Terapia Plektroja?
V: Kyllä.

K: Terapiahan soitti jo kymmenisen vuotta, joten oliko soittamisessa vielä lopussa se sama into tallella kuin alussa? Oliko soittaminen vieläkin sillonki "kivaa"?
V: Terapiahan soitti seitsemäntoista vuotta, joten soittamisessa oli intoa ja se oli kivaa.

K: Oletteko koskaan keikkailleet ulkomailla? ja olisiko siihen kiinnostusta?
V: Ei. Ei vielä. Vai enää?

K: Mikä oli teidän paras keikka tai mistä keikasta teille on jäänyt hyvät muistot??? (esim.joku vain mikä tulee mieleen ja voihan niitä laittaa enemmänkin=)
V: Paras keikka jäi varmaan soittamatta... Hyviä muistoja taas jäi monestakin keikasta, mutta jos mieleen jääneitä keikkoja listaillaan, niin niitä oli mm. Veteli (10/03), Kouvola (04/02), Raahe (02/01), Lapua (12/99) ja vaikkapa Rauma (09/97).

K: Minkälaista musiikkia te kuuntelitte keikoille mentäessä/tultaessa bussissa? Kuka valitsi musiikin? Mitä muuta teitte bussissa matkoilla keikalle?
V: Bussissa musiikkia kuunteli yleensä vain kuski, jos hänkään. Kun oli meluisa ilta tiedossa ja kun sekä auto että myös miehet olivat aika meluisia, ei kenenkään pahemmin tehnyt enää mieli lisätä volumetasoa musiikin kuuntelulla. Muuten bussimatkat kuluivat yleensä jutellen, lukien, nukkuen jne, miten kukin milloinkin sai parhaiten aikansa kulumaan. Huonolla huumorilla oli yleensä suuri merkitys matkojen viihtyvyydessä.
Fenkku Presari

K: Onko Mikko ikinä soittanut aktiivisesti 6- kielistä bassoa? Entä 5- kielistä? Minkä merkkinen Mikon viimeisin basso on?
V: Ei. On. Fender

K: Mikä on noloin juttu/jutut, mitä teille/jollekin teistä on tapahtunu keikalla?
V: Mieleen jäävimpiä tapauksia ovat ainakin Mikon hyppy valospottia päin, Antin tippuminen lavan läpi, Petrin juoksu oven karmia päin lavalta poistuessa, tuuraus-rumpali-Jussin hyppy rumpulavan ohi lavan taakse lattialle, Janin tehdessä kitarallaan avohaavan Mikon silmäkulmaan (vahingossa...), Harrin lähteminen (väärään) biisiin kolmanneksen liian hitaasti jne. Onhan näitä, ei ehkä niinkään noloja, mutta ainakin hauskoja.

K: Mitä vuosimallia on Mikon Fenkku? (basso)
V: 1977
Petri ja Joona

K: Montako settiä Harrilla oli? Siis oliko erikseen keikka ja reeni setit? jos oli niin minkähänlaiset?
V: Yksi. Se mikä keikoilla näkyi. Pieniä variaatioita saattoi ilmetä, mutta perussetti oli sama.

K: Pääseekö teidän lämppäri bändix jollekkin keikalle?
V: Ei. Enää.

K: Minä oon ajatellu tätä "napajäätiköt sulaa" biisin sanomaa ja ajattelin et siinähän vois olla kyse paatuneen sydämmen sulamisesta jos kirjaimellisesti ajatellaan napa jäätiköitä?
V: Olet oivaltanut asian ytimeen!

K: Jos teillä oli oikein huono päivä, niin mikä sai teidät hyvälle tuulelle? (tarkoitan keikoilla) Sekö, että näitte paikalla paljon yleisöä? Vai mikä oli se maaginen "taikasana"...?
V: Rukous.
MN

K: Mikä on Terapian historian isoin ja pienin yleisö ja missä?
V: Isoin yleisö oli Maata näkyvissä -festareilla Turkuhallissa jonakin vuonna. Pienin yleisömäärä saavutettiin Hämeenlinnassa 12.4.2002, jossa kuulijoita oli kahdeksan. Mukaan lukien keikanjärjestäjä ja yksi vaimo.

K: Milloin olette tulossa Hyvinkäälle/ Lahteen/Asikkalaan/Kortesjärvelle/ Helsinkiin/Seinäjoen yhteiskoululle?
V: Ei olla.

K: Oliko teillä joskus keikalla teidän KAIKKI kitarat mukana??? Muistan nimittäin ensimmäisen terapia-keikkani kaustisella....olenko nähnyt unta???
V: Tähän on hieman hankala vastata, ellei ensin määrittele mitkä kitarat kuuluvat nimikkeen "kaikki" alle. Soittimethan olivat soittajien omaa henkilökohtaista omaisuutta ja näin ollen voidaan todeta, etteivät kaikki kitarat koskaan olleet keikalla mukana :) Mutta jos ajatellaan vain niitä soittimia jotka pääsääntöisesti olivat Terapian musiikissa osallisena, tapahtui tällainen ilmiö melko useinkin. Tarkempi selvitys tästä löytyykin palstan eräästä aiemmasta kysymyksestä. Tuota Kaustisen keikkaa muistellen taisi tilanne olla se, ettei Jani päässyt keikalle, mutta Janinkin kitarat silti laitettiin lavalle. Mitä lie outoa bändiläisten huumoria.

K: Mitä mieltä olette piratismista, tai waretuksesta yleensä?
V: Piratismi syö musiikintekijöiden leivästä siivun pois. Ja kun ottaa huomioon suomalaisen kristillisen rockin tekijän, ei tuo leivän siivu missään vaiheessa mitenkään suuri ole ollutkaan. Semmoinen pikkuisen suolakeksin neljännes suunnilleen.
Marsut *love*

K: Miksi niin massiiviset kitara/bassokamat? eihän sen musan lavalla tarvi lujaa tulla? vai tuliko teillä kitarat kovinki lujaa suoraan jo marsuista? yleensä itse kun olen soittanut, lava volume on koitettu pitää mahd. pienenä.
V: Ei ne normaalisti keikoilla kulkeneet kamat nyt niin massiiviset olleet. Olipa Terapialla joskus jopa kuusitoista kitarakaappia ja neljä bassokaappia keikalla käytössä; tämän kaltaista herkkua tosin oli tarjolla valitettavan harvoin. Kyseessä kuitenkin oli feedback- ja visuaalisuusasia. Sähköisissä kielisoittimissa on oleellista saada jopa fyysistä tuntumaa ääneen ja tämän mahdollistaa hyvälaatuinen ko. käyttöön tarkoitettu kaiutin. Se miksi kaapit sitten ovat sen kokoisia kuin ovat, onkin pitkälle Jim Marshallin, John Entwistlen ja Pete Townshendin asia. Hehän ovat melkoisessa vastuussa tästä Marshall-kaapin muotoilusta. Mutta hyviltä ne näyttävät! (Siis ne kaapit.) Terapian lavavolume puolestaan oli jopa keskimääräistä pienempi. Vaikka kaapit olivat "isoja", ei niitä luukutettu täysillä. Korvamonitorointijärjestelmä mahdollisti laadukkaan monitoroinnin pienilläkin lavavolumetasoilla, tämä taas edesauttoi onnistunutta äänentoistoa yleisölle.
Rantarock

K: Mikä oli erikoisin keikka millä olitte? muistonne Rantarock:sta -99?
V: Soitettiin sateessa taivasalla (myös kaatosateessa kuormurinlavalla, voimavirtajohdot lätäkössä), lavarakennelman puuttuessa pöydillä, tiloissa joissa kamamme veivät yli puolet lattiapinta-alasta, soitettiin synttärikutsuilla, häissä, keikoilla joissa järjestysmiehet itse aloittivat stage divingin... mikä oli erikoisinta? Mene ja tiedä. Muistamme myös soittaneemme Rantarockissa -99... bassossa tuurannut Oinosen Mikko soitti tuskin tusinaa ääntä oikein - mutta tyylillä!

K: Kuinka paljon se syö miestä kun suurilla kanavilla ei soitettu teidän musiikkia? Vai oliko teidän tarkoitus päästä ns. suurille levyyhtiöille?
V: Kyllähän se syö miestä kun valtakunnalliset radiokanavat soittavat kaikkea muuta paitsi kristillistä rockia. Olisihan se kiva kuulla yleäksältä Rainiakin joskus... Suurille levy-yhtiöille ei mitään tarkoituksellista pyrkyä ollut, Suomi on niin pieni maa että täällä voi jopa omakustanteellakin pärjätä.

K: mistä biisi Kaipaus on on saannu alkunsa?
V: Jos tarkoitat biisiä nimeltä "Kaipuu" (Täällä taas, 1994), on sen lähtökohta jokaisen sydämessä olevasta kaipuusta, jonka vain Jumala voi täyttää.

K: Kuin monta kertaa keikalla lähti kiertämään kamoissa?
V: Kitarakamoissa tähän pyrittiin joka keikalla :), pa:ssa ei tätä varmaan kahta kertaa enempää tapahtunut.

K: soittiko terapia koskaan helvetti takana kappaletta keikalla?
V: Kyllä soitettiin monta kertaa.
HV

K: Montako kitaraa käytitte keskimäärin keikalla? Sehän oli melko lailla kitaran vaihtelua (ainakin joskus).
V: Mukana oli yleensä seitsemän kitaraa ja kaksi bassoa. Jokaiselle varasoitin ja lisäksi Janilla kulki mukana h-vireinen V, jolla soitettiin "Sinä olet" -biisiä.

K: Mikä sanoma\teema on kappaleessa Syö sut?
V: Kohtuus kaikessa, liika on aina liikaa. Jos annat pikkusormen, se vie koko käden. Hetken hurma, ikuinen piina. Biisille löytyy paljon selityksiä, yhdelle se on viina, toiselle himo. Sanoitukset ja sanomat ovat aina henkilökohtaisia, niin ovat myös tulkinnat. Taustalla tässäkin on ihmisen jatkuva taipumus valita vastoin omaa parastaan. Usein olisi hyvä ihan vain pysähtyä ja olla hiljaa; kuunnella niin Jumalaa kuin itseäänkin.

K: Kuka laulaa taustalla Kesken Kaiken biisissä?
V: Antti, Jani ja Petri.

K: Kuinka suuri on gospelmuusikon osuus myydyistä levyistä?
V: Et usko kuinka pieni! Oiskohan luokkaa 0,01 %. Käytännössähän terapialaiset eivät netonneet levyistä mitään vaan myytyjen levyjen ja paitojen tuloilla katettiin toiminnan kaikkia juoksevia kuluja.

K: Ootteko surkeita?
V: Ihan tasapuolisesti ihan kaikkien kanssa.
Kamakikkailua

K: Mitä efektejä Terapian kitaristit yleensä käytti keikoilla? Löytykö muuta kun säröä?
V: Laiteluettelo löytyy tuolta alempaa, efekteinä käytössä särön lisäksi oli yleensä ainakin eq, reverb, delay, chorus, phaser ja wah. Kaikkea sekaisin, harvemmin kuitenkin ihan yhtä aikaa. Ja tietenkin täytyi välillä kikkailla vaikkapa kompressoinnilla, pitchilla, panoroinnilla ja muilla kivoilla vemputtimilla.

K: Mikä on Terapialaisten koulutusaste? Eli onko joku insinööri ym.
V: Koulutusasteen kirjo taitaa olla aika tavanomainen ammattikoulusta yliopistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä.

K: Muistaako Harri sellaisen "pienen" synttäri yllätys puhelun eräästä
radiosta? Ekaks Harri luuli, et muu Terapian porukka pilailee...
V: Kyllä Harri muistaa hyvinkin...
Plektra

K: Olenko rikollinen, koska nappasin erään keikkanne jälkeen lavalta hienon terapia-plektran? Täytyy muuten sanoa että on ihan loistava plektra! Miks ne kalaterapia plekut on niin paksuja? niillä ei voi soittaa... Mistä aineesta teitte ne violetit plekut? Ne kestää ihan sairaan kauan!!! Yleensä plekut on mun käytössä kestänyt n. yhden illan soittamisen verran (n. 1,5 h) ja sit ne on kulunu liikaa, että niillä on vaikee soittaa. Noilla violeteilla plekuilla voi soittaa vuoden ympäri ennenku ne on kulunu vähän muodottomammaksi. haluaisin ostaa teiltä terapia plekuja. mutta minulle ei ole koskaan annettu tilaisuutta ostaa niitä, jonka vuoksi olen jopa itkenyt ja vuodattanut verta (tosi juttu). pyydän ja rukoilen! voisitteko kertoa pystynkö tilaamaan ja paljon maksaa? helpottakaa kärsivän oloa...
V: Huh huh! Kylläpä on paljon melua plekuista! Jos pleku oli käytetty, et ole rikollinen. Plekut ovat loistavia, kiitos toimittajallemme joka ne meille tuntemattomista ainesosista valmistaa. Ovatko ne sitten liian paksuja tahi ohuita, on mielipideasia. Mutta muistettavahan on että kitaraa käytettäessä osin lyömävälineenä, on plekullakin syytä olla mittaa. Eli paksuutta. Vaan eipä ne terapialaisten käytössä silti yhtä keikkaa kauemmin kestäneet.

K: Jos ajattellaan (tai no näin on kyl käynytkin), että keikallanne riehu vain pari jamppaa eturivissä, oliko se noloo? (Aina ei meinaan saanut porukkaa mukaan ilman erillistä kehoitusta, johtuen esimerkiksi keikkapaikasta) Pitäisikö heidän hävetä? =)
V: Ei tietenkään pidä hävetä, vaan pitää hauskaa ja nauttia keikasta. Heidän, jotka eivät moista uskalla, pitäisi hävetä.

K: Mitä mieltä olette kesken keikan kuuluneista huudoista tyyliin: "Jani me rakastetaan sua!"? Oliko se noloa vai hauskaa?
V: Kyllä sitä keikoilla huudella sai, tylsäähän siellä olisi ollut jos kaikki olisivat hiljaa pököttäneet.
247

K: En tiedä mistä johtuu, mutta jostain syystä en tajua mistä tulee nimi 24/7... mistä se tulee?
V: Kaksikymmentäneljä tuntia vuorokaudessa, seitsemän päivää viikossa.

K: Onko jotain sellaisia (vanhoja) biisejä, joista nykyään ajattelee, että ei kai me nyt tuommoista olla levylle menty laittamaan? Jotain poskettomia sovituksia, riffejä?
V: Haikeuden sekaisilla nostalgian sävyttämillä tunteilla niitä vanhoja (poskettomiakin) biisejä tulee muisteltua. Mutta kaduta ei.

K: Jos Jumala suo, niin tekeekö Terapia vielä ainakin yhden ei-kokoelmalevyn? Tekeehän?
V: Jos Jumala suo, niin tekee Terapia vielä ainakin yhden ei-kokoelmalevyn. Tekeekö?
C10H12N2O

K: Mitä on serototiini?
V: Serotoniini (esiintyy K23-levyllä kappaleessa "Kaikki kipuni") on välittäjäaine aivoissa. Vakavaa masennusta (depressiota) hoidetaan serotoniinin takaisinottoa estävällä lääkityksellä. Kts. Wikipedia

K: Voiko Jumala tehdä niin ison kiven, ettei se ite jaksa nostaa sitä?
V: Jos yrittäisimme vastata tähän, yrittäisimme samalla tehdä Jumalasta pienemmän kuin Hän oikeasti on.

K: Miksi Terapian musiikillinen tyyli oli niinkin kirjavaa kuin mitä on ? Ettekö osanneet päättää mistä pidätte vai oliko tarkoitus tarjota jokaiselle jotain :) ?
V: Kirjoon vaikuttivat monet tekijät ajankohdasta ja biisistä itsestään alkaen. Emme yrittäneet miellyttää kaikkia, teimme vain sitä mikä meille on sopivaa.

K: Onko teillä omat sähköpostiosoitteet minne saa kirjoittaa? Vai miten NETIN kautta saan teihin muuten yhteyttä?
V: Sivun alalaidasta löytyvät yhteystiedot.

Deutscher Schäferhund
K: Onko totta, että Antti jollain keikalla hyppäs lavan läpi? Jos on niin, missä ja milloin? Tuliko sairaalareissu?
V: Kyllä tämä on totta. Tapahtui 19.8.1995 Peräseinäjoella. Antti hyppäsi rumpulavalta alas ja suoraan lavan läpi. Soitto ei katkennut eikä sairaalaankaan tarvinnut mennä. Kaikkia kyllä nauratti kummasti loppukeikan ajan. Etenkin kun hetken perästä lavalle eksyi saksanpaimenkoira.

K: Mikä on ajatuksenne tai suhtautumisenne Jumalaan? Ja tuliko teillä soittaminen vai usko ensi?
V: Suhtautumisemme Jumalaan on raamatullinen. Eli uskomme Hänen olevan kaiken luoja, kolmiyhteinen Jumala. Tämä oli uskomme jo siinä vaiheessa kun Terapia perustettiin. Eli Juice Leskisen sanoin: Jumala on vaikkei uskoisi.

K: Miksei Harrilla ollut tuplapedaalia?
V: Kyllä Harrilla on tuplapedaali. Se miksei Harri sitä aktiivisesti käyttänyt, on hieman sama asia kuin miksei Mikko enää lopussa pahemmin soittanut 5-kielisellä tai miksei muut käyttäneet 7-kielisiä kitaroita. Eli ei ollut tarvetta. Kikkailu on kivaa, mutta se ei saa olla itsetarkoitus.

K: Kumpi syntyi Terapialla yleensä ensin, teksti vai musa?
V: Se hieman vaihteli, mutta yleensä ensin teksti.

K: Saako teidän biisejä soittaa missään julkisesti (tarkoitan keikalla, ei levyltä). Tuleeko niist sit jotain tekijänoikeusmaksuja?
V: Saa soittaa. Mutta tekijänoikeusmaksu niistä Teostolle menee, yleisön määrästä ja tilanteen luonteesta riippuen. Lisätietoja osoitteesta www.teosto.fi ja tapahtuman järjestäjältä.

K: Mikä oli Honkkilan kielenkatkomisennätys yhden keikan aikana?
V: Kukaan ei varmaan ehtinyt laskea jatkuvaa kitaran vaihtelua, mutta arvio on siinä neljän kieppeillä.
Les Pauls

K: Onko Muhosen Jani soitinrakentaja tai jotain sinne päin, kun on tehnyt terapian heppujen muutaman kitaran?
V: Jani opiskeli alaa, mutta päätyi muihin hommiin. Terapialaisten kitarat ovat kouluaikoina tehtyjä.

K: mitä te teette leipätyönä? vai oletteko kokopäiväisiä muusikkoja?
V: Ei loukata oikeita muusikkoja sanomalla meitä muusikoiksi :) Bändiin mahtui kaikenlaista tekijää, oikean työn tekijöistä opiskelijoihin.

K: Ettekö voisi alkaa vastata useampiin ja useammin kysymyksiin, niin kuin esim CMX
V: Ja yhtä ystävällisesti?
Reenit

K: Kuinka usein te treenasitte? Soititteko treeneissä aina biisejä vai oliko teillä jotain muita tekniikkaharjoituksia?
V: Pyrimme harjoittelemaan kerran viikossa ja lisäksi keikkoja edeltävänä päivänä. Soitimme yleensä muistin virkistykseksi läpi keikkalistaan kuuluvat biisit ja syvennyimme lähemmin uuteen materiaaliin, jota saatoimme hinkata yksityiskohtaisemminkin. Varsinaisia tekniikkaharjoituksia emme ajan puutteen vuoksi tehneet yhdessä; jokainen harjoitteli näitä sitten omalla ajallaan aikataulujensa mukaan.

K: Mitä efektejä vapaa kappaleessa on käytetty?
V: Compressoria, delayta, reverbia, overdrivea, harmonizeria ja wahia.
Hullu maailma

K: Kukahan mahtaa soittaa viulua siinä yhessä kohtaa kappaletta "Uskaltaa"?
V: Emma Pihkala.

K: Kuuntelin "tule &kazoa", ja rupesin miettimään sen sanoja..niin että onko tarkoituksena se että koska tämä maailma on niin hullu, niin täällä(todellakin) tarvitaan Jeesusta..? ja jos ei nii mikähän se mahtaa sitten olla :)??
V: Kyllähän se niin on.

K: Mistä musiikista te ite tykkäätte?
V: Rock-painotteisesti kaikesta mikä toimii. "Valitettavasti" kotimainen iskelmä harvoin osuu tähän kategoriaan.

K: Millä efektillä soitetaan kappaleessa "Maailma pyörii" intro?
V: Siinä on klikillä ohjattu geitti avautumaan siten että riffi pätkii. Kai siinä sitten kaikenlaista lisälepatusta on alkuperäisessä äänessäkin.
Single

K: Kuka on piirtäny Single-levyn kannessa olevan hahmon ja ketä se teistä esittää?
V: Alkuperäisiä Single-kasetin kansia oli neljää eri versiota! Kuvat on piirtänyt Petri vasemmalla kädellä ja soittimesta riippuen kuvista on tunnistettavissa joko basisti (Mikko) tai joku kitaristeista - tarkalleen ottaen kuka missäkin kuvassa, vaikea sanoa... cd-versiossa kitara näyttää kovasti (???) Explorerilta, joten bassosta ainakaan ei siinä ole kyse.

K: Kuka soittaa kitaraa "Tämä kaupunki 02":ssa?
V: Antti ja Jani.
Niinive

K: Mitä tarkoittaa Niinive (kappaleessa "Joona" levyllä "Joona")?
V: Niinive (tai Ninive) on kaupunki, jonne Jumala käski Joonan lähteä. Kertomus löytyy Vanhasta Testamentista, Obadjan ja Miikan kirjan välistä.

K: Onko Mikko sukua Lasse Heikkilälle?
V: Ei ole (ei runoilija Lasse Heikkilälle eikä muusikko Lasse Heikkilälle). Mikko Heikkilä ei myöskään ole sukua Mikko Heikkilälle (joka on soittanut bassoa useissa Lasse Heikkilän projekteissa).

K: Onko Mikko Heikkilä, jolle Mikko Heikkilä ei ole sukua, sukua Lasse Heikkilälle tai Lasse Heikkilälle?
V: Ei ole kummallekaan, varmistimme asian Mikko Heikkilältä (siis siltä toiselta Mikko Heikkilältä).

Palaa
K: Studio7-levyllä on Mikään ei palaa-musavideo. Missä videon keikkaosiot on kuvattu?
V: Järvenpään Rock Spot Special tapahtumassa 29.11.1996.

K: Mitä kappale "Kaipaan" käsittelee?
V: "Kaipaan" (Studio7-EP:llä) kertoo kaipuusta, uskollisuudesta, tien päällä elämisestä ja tietenkin koneista...

K: Mitkäs kohinasalvat teillä olikaan käytössä?
V: Kitarakamojen kohinasalpa oli Roctronin Hush Pedal.

K: Oliko teidän kaikissa biiseissä suoraan haettu joku kristillinen sanoma biiseihin? Tottahan sitä nyt ihminen muutakin voisi paperille kirjoittaa? Vai onko se niin, että kun te olette gospel-bändi, niin te olette gospel-bändi?
V: Gospel-bändihän tämä usein sanoitusten puolesta on (first things first!), mutta toki paperille tarttui paljon muutakin. Löytyy ilman yli- tai alitulkintoja.
Sami

K: Oliks Antilla ja The Rainin kosketinsoittajalla joku sopimus, kun ne piti toistensa bändiensä paitoja?
V: Ei tainnut olla sopimusta. Olisiko löytynyt mukavan näköinen paita hyvältä bändiltä?

K: Eikö Terapia pidä Lapista,vai miksi sitten keikkailitte vain eteleisimmässä suomessa?
V: Terapia olisi tullut mielellään esiintymään mille tahansa paikkakunnalle! Lapin kiertue oli sunnitteilla jo useammin kuin kerran, mutta matkakulujen kattamiseksi konsertteja olisi täytynyt saada järjestymään useammalle pohjoiselle paikkakunnalle peräkkäin: me kun lähdimme liikkeelle Tampereelta...

K: Luetaanko nää kaikki kysymykset?
V: Joo.

K: Me olemme kaverini kanssa miettineet Tanssi-biisin ideaa. Liittyykö se jotenkin Raamatun kertomukseen siitä, kun Johannes Kastaja menetti päänsä? Sanat vaan sopisi siihen...
V: Kyllä, sen kertomuksen ympärillä pyöritään.

K: Mistä nimi Terapia tulee? Onko bändillä ollut muita nimiä?
V: Bändin nimeä ei "keksinyt" kukaan. Kun Antti ja Petri aloittivat soittelemisen omaksi huvikseen se oli alusta asti "Terapiaa", muita nimiä bändillä ei ole ollut.

K: Mistä toi UKK tulee?? urho kaleva kekkosesta vai?
V: Usein kysytyt kysymykset. Tosin on täällä vähän harvemmin kysyttyjäkin.

K: Kilpailiko Terapia muitten gospel-bändien kanssa, vai teittekö yhteistyötä?
V: Terapialla oli yhteistyötä useiden gospel-bändien kanssa, mm. tuuraavia soittajia vaihdettiin ja toisinaan tehtiin matkaa yhdessä. Käytännön asioissa esimerkiksi Terapian ja The Rainin toimistoa hoiti pitkääm sama henkilö.
Rumpusetti (ja Törmä)

K: Mitä Harrin rumpusettiin kuului?
V: Yamahan basari 22" Aquarian-kalvolla, tomit 8", 10", 12", 13", 14", 16" Remon Pin stripe/Ambassador kalvoilla, snaret metalli 6" x 14" ja kupari custom 5.5" x 14" Aquarian/Remo Diplomat snare -kalvoilla, pelteinä Paiste Signature-sarjaa ja Zildijan K-sarjaa.

K: Onko totta että Terapiaa kysyttiin Ylistaroon esiintymään, mutta ette "halunnu" tulla?
V: Ei. Kuka sellaista väittää?

K: Katoin tossa ton videon... miksei Harria kuvata käytännössä ollenkaan? 
V: Napajäätiköt sulaa -video on kuvattu yhdellä kameralla käsivaralta yleisön joukosta. Tarkoittaa sitä, että Harriin asti on ollut aika mahdoton zoomata ja muutenkin editoidessa oli tultava toimeen sillä mitä nauhalle tarttui. Siihen nähden video on aivan huippusuoritus, suurkiitokset Tuomas Pitkäselle!

K: Kuka laulaa Tule&Kazon kappaleessa Ei kiinnosta elää?
V: Säkeistöt öhisee Antti.
Marshall!

K: Mitkä kitarakamat Terapialla oli keikoilla?
V: Kaikilla kitaristeilla oli Marshallin JMP-1 etuaste ja Valvestate 8008 pääte. Janilla oli efektinä Lexiconin MPX-1, Petrillä Marshallin JFX-1 ja Antilla tc.electronics M1. Kitarakaapit olivat Marshallin 1960A ja 1960B. Mikolla oli Hartken 3500 nuppi ja 115- ja 410-kaapit.

K: Tuleeko Terapia koskaan ulkomaille keikalle?
V: Ei.

K: Miksei Terapia ostanut kaikille kitaristeilleen Ruokankaan kitarat ni soundit olisivat tulleet sata kertaa paremmiksi?
V: Ruokangas-kitarat ovat erinomaisia, mutta eivät ihan halpoja.
Nykyään Petrillä jo on
Ruokangas...

K: Mistä Harri on saanut sen ropellilakin joka sillä on kuvissa ja jonka se piirsi nimmarinsa päälle?
V: Fanilta keikalla lahjaksi.

K: Mitä biisi "Tarinoita vaan" ("Joona"-levyllä) oikeastaan käsittelee?
V: Tarinoita. Tarinoita, jotka jäävät mieliin, muokaten maailmankuvamme ja uskomuksemme sellaisiksi kuin ne ovat. Näitä tarinoita kerrottiin aikoinaan leirinuotioilla, ja tärkeintä silloin oli kertomusten opetus, se, mitä ne elämästä ilmaisivat. Nykyisinhän katsomme tarinamme valkokankaalta tai kuvaruudulta, ja tärkeintä tarinoissa tuntuu olevan pinta: shokkiefektit ja myyvä tirkistelymentaliteetti, ainoa opittava sisältö on globaali visio jumalattomasta maailmasta.

K: Mitkä ihmeen ritariässä-nupit (ihme valoja) teillä oli teidän kitaroiden marsu-kaappien päällä? ei mikään yleinen kokoonpano...
V: Virittimien valothan ne siellä pinon päällimmäisinä elelivät omaa elämäänsä.
Ilkka Saine

K: Tapahtuiko Terapian kokoonpanossa koskaan jäsenvaihdoksia?
V: Terapian soittajia tuli vuosien saatossa lisää, mutta alkuperäiset soittajat (Petri, Antti, Mikko) pysyivät loppuun saakka. Jani tuli mukaan parin keikan jälkeen, ja Harri saapui bändiin kun Antti vaihtoi rummuista kitaraan. Loppuaikoina myös multitalentisti Ilkka Saine kuului vakiporukkaan.

K: hoi miksi ei kysymyksiin tule vastauksia?
V: Ainoastaan osaan kysymyksistä vastataan, näitä nimittäin tulee aika paljon! Vastausaika on jotain tunnin ja vuosien väliltä.

K: Miksi teidän sivuilla ei ole enää laulun sanoja?
Leevi Helo
V: Kyllä ne siellä ovat. Klikkaa Levyt -sivulla levyn nimeä ja sitten haluamasi biisin nimeä.

K: Kuinka usein teidän keikoilla oli kosketinsoittaja soittamassa?
V: Hyvin harvoin. Leevi Helo (Pro Fide) oli joskus juhlakeikoilla vierailemassa.

K: Liittyykö cd:n nimi K23 jotenkin raamatussa olevaan Jobin kirjaan?
V: Ei liity. Tarkempaa selvitystä K23-nimestä löytyy lukemalla muutaman kysymyksen eteenpäin.

K: Mikä biiseistänne oli kivin soittaa tai minkälaiset?
V: Kaikissa biiseissä oli puolensa. Joistakin piti sen vuoksi että ne sai soundaamaan kauniisti kun soitti hyvin(!?!?), joitakin taas diggaili sen takia että raivopäinen soittimen hakkaaminen toi parhaan lopputuloksen.

K: Kenen napa on K23-kansissa "Napajäätiköt sulaa"-biisin vieressä?
V: Erään kauniin tytön kaunis napa :)
Taas napa

K: Mistä ihmeestä tulee nimi "K23"?
V: Syitä on useita. Yksi on musiikillinen, yksi sisällöllinen, yksi yhteisöllinen. Viittasimme siis tahtilajiin (biisissä K23), siihen että Y2K on takana (2001) ja siihen että elämän todellinen sisältö ei löydy K21-kapakoista vaan jostain aivan muualta. Emmekä me itsekään taida olla ihan poikasia enää...

K: Kuinka monta kitaraa soi kappaleessa K23?
V: Jani muistelee soittaneensa nauhalle viisi kitaraa.
Biisilista

K: Millä perusteilla valitsette biisit keikoille?
V: Petri teki keikkalistat melkein aina hyvissä ajoin ennen keikkaa. Listoissa pyrittiin ottamaan huomioon esim. spostitse etukäteen esitettyjä toiveita, mutta kaikki materiaali ei aina taipunut samaan listaan.

K: Kauanko keikkanne yleensä kestivät?
V: Niin kauan kuin keikanjärjestäjä antoi soittoaikaa.

K: Onko Jani tehnyt kaikki kitarat?
V: Jani ei ole tehnyt kaikkia terapialaisten kitaroita, mutta kylläkin neljä niistä: Antin ja Janin LesPaulit, Mikon toisen basson (viisikielinen MusicMan-kopio) sekä Janin Flying V:n, jota Petrikin toisinaan on käyttänyt. Lisäksi Jani on tehnyt isohkoja modifiointeja Petrin Marauderiin, ja viilaillut muitakin käytössä olevia kitaroita. Petrin Jacksonia Jani ei laskenut kitaraksi. Janin Explorerissakaan ei valmistajan nimeä näy: sen on tehnyt Terapian teknikko Jussi Törmä. Studiossa Terapia useamman levyn ajan käytti maailmankuulun kitaranvalmistajan Juha Ruokankaan valmistamia Ruokangas-kitaroita, jotka tosin valitettavasti eivät olleet omia....

K: Voiko mistään saada Terapian biisien nuotteja?
V: Terapian biisien nuotteja ei vielä ole painettuina nuottivihkoina. Kitaratabulatuureja sen sijaan löytyy netistä, ne tosin eivät aina ole ihan virheettömiä. Kuten ei ollut niiden soittokaan.

K: Soittiko Terapia keikoilla yli 85dB?
V: Kyllä ja ei. Desibeli on logaritminen suure, jolla mitataan äänenpainetta. Periaatteessa desibelit ilmaisevat vain äänenpainetasojen keskinäistä suhdetta eli desibelimäärä sinänsä ei ilmaise äänen absoluuttista voimakkuutta. Desibelimäärä lasketaan aina tiettyyn sopimuksenvaraiseen viitearvoon verraten. Jos heikoimman ihmisen kuultavan äänen sovitaan olevan nolla dB, on kipuraja noin 130 dB. Käytännössä kolmen desibelin voimakkuudenlisäys merkitsee voimakkuuseroa, jonka havaitsee selvästi ja noin kymmenen desibeliä vastaa kuuloaistimuksena voimakkuuden kaksinkertaistumista. Desibelejä voidaan mitata eri tavoin.
Desibeli
Rock-konsertissa voidaan saadaan yli 100dB:n lukemia, jos mitataan huippuarvoja (impulssimelu). Työsuojelulait asettavat kattoarvon impulssimelun altistukselle, 200 pascalia (140 dB). Mutta tärkeämpää on mitata keskiarvomelua (A-painotettuna). Sille altistusraja on 85 desibeliä, kun työskennellään melussa 8 tuntia päivässä viitenä päivänä viikossa. Tällöin "suurin hyväksyttävä päivittäinen melualtistus" (ADI) siis on vielä työsuojelulakien mukainen. Rock-konserttia ei yleensä kuunnella viitenä päivänä viikossa 8 tuntia per päivä. Näin laskien "turvallista" ADIa vastaava dB-taso on yli 85dB. Alttius kuulovaurioille on kuitenkin yksilöllistä, joten muista käyttää aina korvatulppia, jos musiikki kuulostaa sinusta liian kovalta!

Takaisin

2 kommenttia:

Mr Voutila kirjoitti...

Terapian "Tanssi"-biisi on eräs ainoista nopeista biiseistä mitä tiedän, jota halusin jopa kuunnella, vaikka oli nukkumaan meno aika.

Anonyymi kirjoitti...

Toivon, että jossain vaiheessa ilmestyy nuottikirja teidän biiseistä. Onko semmoista tekeillä?

Lähetä kommentti