05 tammikuuta 2003

2003

Kevään teemana oli bussi ja sen oikuttelut. Kunhan se oli ensimmäisen keikan jälkeisinä päivinä saatu takaisin Lempäälästä, jonne auto niin kovasti halusi jäädä, tyssäsi matka sitten Riihimäelle matkalla Helsinkiin Musamessuille. Niinpä maaliskuu ajeltiin enimmäkseen Heikki "Kummeli" Silvennoisen dösällä ja asioista jotain ymmärtävät metsästivät uutta (vanhaa) moottoria levähtäneen tilalle.


Tatu Alastaron
salissa #511
Kaiken ohessa työstön alla olivat Hoosiannan uudet biisit ja uudenlainen ote levyntekoon. Tähän asti kaikki oikeat julkaisut oli äänitetty JJ Studiolla, mutta nyt oli aika kokeilla uutta. Monissa demoissa käytetty MG Studio oli hiljaittain muuttanut uusiin, parannettuihin tiloihin ja Hoosiannan äänitykset alkoivat siellä Meeliksen johdolla toukokuussa. Pitkin kesää ja syksyä äänityksiä tehtiin ja vielä miksausten loppusuorallakin Jani kävi soittelemassa viimeisiä kitaroita ja Petri laulamassa - Meeliksen kotistudiolla.

Silti kuten aina aiemminkin, demoja nauhoiteltiin ja Hoosiannan kohdalta on myös talteen jäänyt klikkinauha (joka aiempina vuosina todellakin oli ollut nauha, eli yleensä c-kasetti, mutta tällä kertaa CD-ROM), jonka avulla rumpali saa soitettua pohjat sisään, ilman että koko bändiä tarvitaan paikalla, joskin sitäkin joskus oli kokeiltu, mutta tämä etukäteen klikin (eli metronomin) kanssa äänitetty tallenne, jossa yleensä klikin päällä soittaa yksi kitara, joskus myös laulu, oli käytännöllisin tapa toteuttaa asia, jotta nuo rummut tosiaan saatiin äänitettyä ja niiden päälle sitten vähitellen kielisoittimet, laulut ja mahdolliset muut, asiaan kuuluvat tai kuulumattomat efektit ja vimputtimet. Huh, mikä lause... Joka tapauksessa, oheisista Toivon-biisin eri versioista on hyvin kuultavissa kuinka itse biisikin matkan varrella kehitttyy.
Nikkaroimassa...
Toivon demo 1.7.2003 - ennen studioon menoa on hyvä tehdä edes jonkinlaisia äänityksiä biiseistä kuullakseen paremmin mikä toimii ja mikä ei.
Toivon klikkinauha 8.7.2003 - ja tämän avulla siis aloitetaan äänitykset (kyllä sääliksi rumpalia käy kun tämmöisen kuran päälle pitää koittaa soittaa ja vieläpä timmisti).
Toivon raakamix syksy 2003 - vielä ennen lopullista laulua ja miksausta nopeasti kasattu versio, joka auttaa tunnistamaan, onko biisi kenties jo valmis.

Tutussa Turussa marraskuussa, mustavalkoisin tunnelmin julkaistiin Hoosianna, joka (sitä ei vielä kukaan tuolloin tiennyt) jäikin Terapian viimeiseksi studioalbumiksi.

Myös nettisivut kokivat päivityksen näinä päivinä ja vuoden 2003 syksyltä onkin tallentunut pari päiväkirjamerkintää, joita kotisivuilla julkaistiin.
Pe 19.9.2003, Helsinki, Gloria
Väestössä Antti, Harri, Jani, Mikko, Petri, Meelis, Mikko ja Olli. 
#517 Gloria
Lähtöajaksemme oli sovittu puoli kaksitoista reenikämpällä, jossa kaikki allekirjoittanutta lukuun ottamatta olivatkin ajoissa. Pakkasimme bussiin soittimet, backline-kamat ja valot, jonka jälkeen otimme suunnan kohti Lempäälää, mistä kaapattiin kyytiin pa-kalusto, joka kesäajan oli ollut vuokralla. Kun vihdoin matka oikeasti pääsi alkuun, olikin jo aika pysähtyä Toijalan ABC:llä, josta viime aikoina on tullut yksi suosituimmista pysähdyspaikoista Tampere-Helsinki -välillä. Miehet tankkasivat itsensä ja kellon jo viheltäessä pitkälle yli puoli kahden, oli aika jälleen lähteä liikkeelle. Seuraava stoppi tosin koitti melko pian Hyvinkäällä, minne kävimme palauttamassa studiota varten lainassa olleen Ruokangas-kitaran tekijälle itselleen. Kiitos lainasta, jälleen kerran! 
Viimein saavuimme Mannerheimintien alkuun, sopivasti neljän ruuhkaan, ja tietysti juuri vieläpä perjantaina. No, onneksi bussilla voi ajaa bussikaistaa ja ratin takana istunut Meelis sai ohjastettua meidät hämmästyttävän ripeästi Glorian eteen. Ja mikä ihmeellisintä, kadulla oli tilaa pysäköidä bussi, vieläpä ihan Glorian etuoven vieressä. Siis kamat autosta pihalle ja sisään saliin. 
On aina hienoa päästä tekemään backline-keikkaa ammatti-ihmisten kanssa, ja täytyy sanoa, että Glorian henkilöstö tämän nimikkeen todellakin ansaitsee! Kun backline oli saatu pystyyn, ja Meelis ja Olli olivat ehtineet vilkaista talon ääni- ja valokalustoa, saatoimmekin aloittaa soundcheckin teon. Koska aikataulumme oli lähtenyt heittämään jo heti Tampereella, kostautui se sitten tietenkin soundcheckissa, joten soitimme nopeasti muutaman uuden biisin, jo ihan harjoituksenkin vuoksi, ja koitimme väistyä pikaisesti illan toisen esiintyjän, Oratorion tieltä. 
#515 Ryttylä
Oratorion tehdessä zekkiään, ehtivät nopeimmat meistä poiketa jopa Mannerheimilla levykaupassa, kun osa taas notkui pitkin Gloriaa. Seitsemältä aukesivat ovet ja puoli kahdeksan jälkeen pääsi Oratorio aloittelemaan raskasta settiään (Oratoriolta muuten ilmestyy levy marraskuussa, joten kaikki kipinkapin levykauppaan sitä ostamaan!). Hieman ennen yhdeksää oli Terapian vuoro astua lauteille ja siitä osuudesta on vaikea kertoa sanoin. Kuuma oli ja hyvä meininki, yleisö tuntui olevan harvinaisen tiiviisti mukana keikassa; yleensä kun tämä helsinkiläinen yleisö tuppaa olemaan hieman vaisua. Ottakaapahan mallia pohojanmaalasista, kuulkahat! Mutta tällä kertaa siis meno oli toisenlaista ja keikan päätyttyä oli taatusti kaikilla kuuma. 
Kamat saatiin melko nopeasti purettua ja pakattua takaisin autoon, ja puoli kahdentoista aikaan olimmekin jo matkalla kohti Säkylää, missä odotti yöpaikka. Karkkilassa (jälleen ABC) poikkesimme iltapalalla, jossa Harri ja Meelis onnistuivat saamaan yhdellä eurolla grillimakkaran sijaan isot annokset makkaraperunoita. Melko pian kahden jälkeen saavuimme Säkylään, jossa pikaisen iltapalan ja makaronien jälkeen painuimme maate nauttimaan aivan liian lyhyistä yöunista. 
La 20.9.2003, Köyliö, Lallintalo
Väestössä edelleen AnttiHarriJaniMikkoPetriMeelisMikkoOlli. 
Harri "Four Sticks" Karhe
#522 Espoo
Kahdeksalta koitti herätys, pikainen aamiainen ja puoli yhdeksältä lähdimme ajelemaan kohti Köyliötä. Lallintalolle saavuimme heti yhdeksän jälkeen ja jälleen kerran edessä oli kamojen siirto autosta saliin. Edellisen päivän vähäiset kamamäärät olivat enää muisto vain, sillä nyt edessä oli Ristilukin tapahtumaäänentoisto kaikille sisällä salissa esiintyville. Yhteentoista mennessä äänikalusto alkoi olla valmiina ja tämän jälkeen päivä kuluikin eri Trabantin, Juha Tapio Bandin, Markus Vuorinen Trion ja yhteislaulubändin soundcheckeissä ja keikoissa. 
Päivä oli jaettu kahteen osioon, joista ensimmäinen alkoi yhdeltä Juha Tapion ja Trabantin voimin. Ruokailun koittaessa neljältä, koitti myös Terapian aika tehdä soundcheck. Eilisen päivän matkanteot, nopeasti nukuttu lyhyt yö ja jo takana oleva pitkä päivä alkoivat vaatia veroansa, ja itse kukin terapialainen taisi olla jo melko uupunut tässä vaiheessa päivää. Onneksi iltaan oli vielä hetki. Markus Vuorisen checkin ja keikan jälkeen, noin kahdeksan aikoihin, tuli Terapian vuoro esiintyä innokkaalle ja myös pitkän päivän tehneelle yleisölle. Muutamaa tuntia aiemmin vaivannut väsymys oli ehtinyt pyyhkiytyä pois ja uudet sekä vanhat biisit saivat kovaa kyytiä Köyliössä. 
Terapian jälkeen oli vielä ehtoollismessu, jota myös hoidettiin äänentoistomme avulla. Hieman kymmenen jälkeen kaikki oli ohi ja pääsimme pakkaamaan kamat sekä roudaamaan ne (taas) bussiin. Puolilta öin oli viimeinenkin tavara ja mies autossa, ja nyt suuntasimme vikkelästi kohti Tamperetta. Kun Huittisissa vielä onnistuimme pääsemään tankille, odotti reenikämpän piha väsyneitä kulkijoita kahden aikoihin sunnuntai-aamuyöstä. Pikaisen auton tyhjennyksen jälkeen oli lopulta enää kotimatka jäljellä, joten kolmeen mennessä taisi jokainen olla jo peiton alla, taju kankaalla. 
Takana viitisensataa kilometriä ja kaksi keikkaa, eli yhdeksän tuntia matkustamista, viisitoista tuntia roudaamista ja äänentoistoa, liikaa limsaa, vielä enemmän kahvia ja viisi tuntia unta. Kaiken kaikkiaan siis melko normaali keikkareissu Terapian historiassa. Viikonloppu oli pitkä ja raskas, mutta hieno ja antoisa. Kiitokset kaikille mukana olijoille, ennen kaikkea hyvälle Jumalalle. 
Jani ja muut
Gigs 2003 (33)
#507 Ryttylä
05.01.2003 Lempäälä 494 Hakkari, Uusi alku. Bussi halusi olla Lempäälässä.
01.02.2003 Raisio 495+496+497 Koulukeskus. Ei tapahtunut mitään erikoista mutta kivaa oli. Idolseja lavalla ennen keikkaa.
06.02.2003 Anjalankoski 498 Urheilutalo, w. P. Laukkarinen > Meidän piti saada tänne Rain, mutta täällä nyt on tää Terapia.
08.02.2003 Turku 499 Konserttitalo. Jani poissa. Tytöt roudaamassa.
08.03.2003 Helsinki 500 Urheilutalo, Musamessut. Jari mix. Bussi halusi jäädä Riihimäelle.

Suuri Mennään toisten autolla Tour '03
Hate ja dösä
Yritys päästä keikalle #500
14.03.2003 Helsinki 501 Karjalatalo. Jari mix. Silvennoisen bussilla. Ilkka Monitori. MTA03
15.03.2003 Eura 502 Urheilutalo, Eura-Gospel. Jari mix. Silvennoisen bussilla. Ilkka Monitori. MTA03
21.03.2003 Pori 503 Teljän kirkko. Jari mix. Silvennoisen bussilla. Ilkka rummuissa. Kitarakamat toimivat vallan loisteliaasti. MTA03
22.03.2003 Joutsa 504 Kino, w. Riku Rinne > Jari mix. Silvennoisen bussilla. Ilkka rummuissa. MTA03

11.04.2003 Nokia 505 Ammattikoulu, w. Statick Keith, Päivi Niemi > Oma bussi jälleen kehissä.
12.04.2003 Hyvinkää 506 Martintalo. Mika mix. Antti poissa, Ville Papu kitarassa. Ruokangas levyissä.
19.04.2003 Ryttylä 507 Kansanlähetysopisto, Quiet Action. Antti poissa, Papu varressa. TrpUC. Keikka meni 3 minuuttia yliajalle ja Ollin kaveri koitti pitää jakkaraa.
25.04.2003 Raahe 508 Paradise. Antti poissa. Toni Pöllänen roudaamassa ja myymässä. Sauna!
26.04.2003 Muhos 509 Urheilutalo. Antti poissa. Toni matkassa. Kukaan ei käynyt matkalla kahvilla ennen Muhosta.
09.05.2003 Kurikka 510 Koulukeskus, w. Riku Rinne > Antti poissa, "Ville" (Papu) kitaroi. Ja illalla kuultiin tarinaa varpusesta talvi-iltana.
10.05.2003 Alastaro 511 Seuraintalo, w. Sonic, T4N > Kakkua ja pullaa. Ja loistava sauna. Ja kamat ei toimi.

'Hoosianna' MG Studiossa elo-lokakuisissa tunnelmissa.

Perinteinen Kevätkiertue ´03
31.05.2003 Tampere 512 Vanhan kirjastotalonpuisto, w. Tummaa valoa > Antilla jalkapoikki. Paskapuhetta, sanoi joku yleisöstä. SKK03

Joskus vaan bussissa
on tylsää...
Matkalla Veteliin #519
01.06.2003 Tuusula 513 Monttu, Montturock. Mika miksasi. Ja LiteAce roudasi. Kahdessa tunnissa kaksi roudausta, check ja keikka.
27.06.2003 Harjavalta 514 Jäähalli, Evankeliumijuhlat. Pölyä! "Melkein" valmiissa jäähallissa on aina tunnelmaa.
01.08.2003 Ryttylä 515 Kansanlähetysopisto, Nuorten kesä. Hämeenlinnastakin löytyy miksaajia.
23.08.2003 Tampere 516 Tullikamarin Pakkahuone, Ristirock, w. Juha Tapio, Jumpin' China, Kummisetä.
19.09.2003 Helsinki 517 Gloria, w. Oratorio > Paikalla nähtiin aktiivisia helsinkiläisiä?
20.09.2003 Köyliö 518 Lallintalo, Ristilukki, w. Juha Tapio, Trabant, Markus Vuorinen Trio > Anna ny kakskymppiä.
04.10.2003 Veteli 519 Urheilutalo, w. Aamos, Goke > Maitoautolla (Luojan kiitos) viimeisen kerran.
10.10.2003 Karvia 520 Urheilutalo, w. Juha Tapio > Jani poissa, Salonen poissa. Kaaosta lavalla ja muuallakin. Jopa ict-ihmiset joutuivat hommiin.
11.10.2003 Ryttylä 521 Kansanlähetysopisto, Pointti. Monitori- ja etupäätiski identtiset.
15.10.2003 Espoo 522 Laaksolahden srk-talo. Salonen poissa, Toni roudaamassa. Petri teki lavalla hirven.
24.10.2003 Muurame 523+524 Koulukeskus. Talvi tuli päivällä.
15.11.2003 Turku 525 Turkuhalli, Maata näkyvissä, Mustaa ja valkoista.
31.12.2003 Seinäjoki 526 Urheilutalo, w. Turvakytkin.

#516 Ristirock

#525 Maata näkyvissä

Pressikuva 2003

Ja tämä sitten oli se viimoinen Terapia-paita (ennen Encore-paitaa)

Terapia-pinssipohjia

Terapia-plekuja
Muistutus keikkareissulle

Hoosianna!
Tempokartta