06 tammikuuta 2001

2001

Alkuvuosi vierähti perinteisesti tiiviin keikkailun ja uusien biisien reenaamisen parissa. Terapian historiassa kevät oli aina vilkasta aikaa; vuoden keikat painottuivat kevätkaudelle ja koska pohjoisen ilmastomme takia levyjen äänitys on suotuisinta kesäisin, myös uuden materiaalin harjoittelu osui yleensä alkuvuodelle.


#433 Pirkkahalli
Loppukesästä Studio JJ odotti jo seitsemännen kerran. Tosin tällä erää vain äänitykset tapahtuivat JJ:llä, levyn miksasi Meelis omassa studiossaan. Ja syksyn alettua pääsi viimein punainen bussikin liikenteeseen. Uskomaton oli muuttunut todeksi! Monta tippaa niin hikeä ja verta, kuin kyyneleitäkin oli tässä projektissa vierähtänyt ja nyt tuotoksella pääsi keikalle. Tosin pitää muistaa, että vanhan auton kanssa saa aina olla varautunut "pieniin" huoltotöihin.

"K23" julkaistiin marraskuussa ja samalla erää tuli myyntiin Terapian historian ensimmäinen (ja viimeinen) punainen paita. Loppuvuoden, kuten myös tulevien vuosien keikoille tuli mukaan Miettisen Olli roudaamaan ja hoitamaan levymyyntiä, sekä myöhemmin tekemään myös valoja.

www.terapia.fi vuonna 2001
Ollihan oli ollut tiiviisti mukana Terapian touhuissa jo vuodesta 1996, jolloin hän pisti pystyyn ensimmäiset Terapian kotisivut. Olli muuten oli Terapian neljäs vakituinen valomies ja ensimmäinen joka ei ollut nimeltään Jussi.

Konsertit 2001 (36)
06.01.2001 Lempäälä 422 Hakkari, Uusi alku. Mika mix. Isoihin kynnyksiin kaatuu huonommin.
02.02.2001 Harjavalta 423 Vinnarin koulu. Mika mix. Eipä mahtunu kamat kahteen autoon. Piti pakata ne yhteen.
03.02.2001 Veteli 424 Urheilutalo. Mika piuuu. Piuuuu.
17.02.2001 Kauhava 425 Urheilutalo. Meelis miks.
24.02.2001 Raahe 426 Urheilutalo, Raahe-Gospel, w. Pro Fide > Mika mix. Ensimmäinen kerta Terapialle Raahessa. Paitsi Petrille. Se oli kutsuttu aiemminkin.

Raahe-gospel raahelaisvoimin
Raahe-gospel jatkaa vuosi vuodelta kasvamistaan yhtenä Pohjois-Suomen suosituimmista gospeltapahtumista. Viime vuonna kävijöitä oli noin 800, joka oli uusi ennätys. Tänä vuonna, 13. kertaa pidetyssä tapahtumassa, oli juontajien mukaan nuoria seurakuntalaisia jo lähemmäs tuhat. Liikuntahallin piha täyttyikin linja-autoista ennen tapahtuman alkua, kun nuoria saapui paikalle ympäri Pohjanmaata.

Raahe-gospel kulki tänä vuonna perinteisen kaavan mukaan. Gospelbändejä oli paikalla kaksi. Bändien esiintymisten välissä nautittiin iltapalaa ja ilta päätettiin afrikkalaiseen gospel-messuun. Raahen ja Saloisten seurakuntien nuorisotyö hoiti järjestelyt jälleen mallikkaasti, eikä mitään ongelmia syntynyt illan aikana.

#433 Pirkkahalli
Tämänvuotiset esiintyjät olivat sikäli lähellä raahelaisyleisöä, että molemmista bändeistä löytyi jäsen, jonka juuret ovat Raahessa. Tamperelainen Terapia, joka esiintyi täällä ensimmäistä kertaa, omaa kaupungissa kesänsä ja joulunsa viettäneen laulusolistin. Sen sijaan Pro Fiden rumpali on viettänyt lapsuutensa ja nuoruutensa Pattijoella, innokkaana Raahen nuoren seurakunnan jäsenenä.

Vanhemmat Raahesta kotoisin
Terapian laulusolisti ja kitaristi Petri Lassilan vanhemmat ovat kotoisin Raahesta. Niinpä Haapajärvellä syntynyt Lassila vietti isovanhempiensa luona merikaupungissa lapsuutensa kesät ja joulut.

Tilattiin taas plekuja, violetteja tietysti.
Greetings to Maureen! It was a pleasure
doing business with you.
- Heti kun tulimme perjantaina ja lauantain välisenä yönä hotelliin Raaheen, katsoin Kauppaporvarin pihalla olevaa ankkuria ja mietin onko se tuotu siihen rannasta, näytti niin tutulta, Lassila naurahtaa. Uskonnollinen vakaumus ja seurakunnassa pyöriminen ei ollut hänelle nuoruudesta lahtien selvää.

- Harrastin murrosiän aika myöhään ja silloinhan rajaa hakee, monella tavalla. Se mitä tulee etittyä, on vapautta ja omanarvontuntoa, mutta kyllä ne kaikki seurakunnan ydinviesti sisältää, Lassila toteaa.

Tamperelainen Terapia-yhtye esiintyi ensimmäistä kertaa Raahessa
Lassila on toinen Terapian perustajajäsenistä. Yhtye lähti liikkeelle Lassilan ja Antti Honkkilan yhteistyöstä. Pojat totesivat soittamisen olevan järjettömän hauskaa. Alusta saakka musiikki oli gospelia.

- Sitten haalittiin muita soittotaidottomia mukaan. Alkuun soittaminen oli terapiaa meille, ja kun kukaan ei keksinyt nimeä, niin ensimmäiseen keikkajulisteeseen laitettiin Terapia, laulaja tunnustaa. Terapia on kiertänyt keikoilla jo yli kymmenen vuotta. Jokaisella yhtyeen jäsenellä on oma päivätyönsä, mutta "harrastuksena" soittaminen kiinnostaa yhä.

- Juttu on vaan niin kova, että aina on pakko lähtee tien päälle, Lassila myöntää. Gospelin soittaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että motiivia soittamiselle täytyy miettiä usein. Kiperiä tilanteita tulee silloin tälloin, kun Jumalan sanaa haluaa julistaa raskaan musiikin avulla.

- Aina täytyy miettiä toiseenkin kertaan mitä kukin saa musiikista ja onko tää aitoa. Me ollaan panostettu siihen, että aina saa sanoista selvää. Meitä saa tulla kuuntelemaan sellaisena kuin on, ei kukaan ole pyhempi tai pahempi, Lassila kiteyttää.

Minna Huusari / Raahen seutu

10.03.2001 Helsinki 427 Kulttuuritalo, Musamessut. Mika miks. Viimonen kerta kultsalla.
17.03.2001 Eura 428 Urheilutalo, Eura-Gospel. HarriMikko poissa, bassorummuissa Timo Pertilä ja Juha Pihlaja.
06.04.2001 Riihimäki 429+430+431 Srk-talo. Meelis mix. Valtavasti keikkoja.
07.04.2001 Kankaanpää 432 Srk-talo. Meelis mix. Bändi seurasi faneja grillille.
15.04.2001 Tampere 433 Pirkkahalli, Että he kaikki olisivat yhtä. Mika mix. Oli lunta ja kylmä. Mutta hieno keikka.

Reenikämpältä 2001
Suuri Leikkaa, liimaa, askartele -tour '01
27.04.2001 Isojoki 434+435 Koulukeskus. Mika mix. Mieliin syöpynyt yöpyminen. MTT01
28.04.2001 Alahärmä 436 Urheilutalo, w. The Rain > Mika mix. Trooper keskeytti rukouksen. MTT01
29.04.2001 Kihniö 437 Seuraintalo. Mika mix. Aurinkoa ottaen formulat bussissa. MTT01
30.04.2001 Kouvola 438 Jäähalli, Vappu Gospel. Mika mix. Yamaha rules. MTT01

Vappunakin voi oppia
Kymmenen kysymystä ja lisää hiljaisuutta
Sain suuren kunnian viettää pienen keskusteluhetken Terapian solistin Petri Lassilan kanssa. Keskustelua herättivät perinteiset kysymykset mm. tapahtumasta ja Terapian motiiveista. Itse olen mieltänyt kyseisen yhtyeen liittyvän jotenkin sielunhoitoon, vaikka se soittaakin kovaa.

Aamulehti 15.12.2001
-Ei kovaa soittaminen ole ideaali tapa kertoa ihmisille evankeliumista, mutta nuorille, joille puputetaan koulussa hiljaa istumista ainoana oikeana arvona, kova meno, meininki ja jytä ovat hieno kokemus, Lassila teorisoi. -Rock on kulttuuriimme liittyvä ilmiö. Se on aikamme tapa rentoutua.

Itse voin mainita, että minulle on joskus äärimmäisen suuri kokemus, kun herra Lassilan kanssa laulaa sielunsa oksentaen: "Jeesus pelasta mut!"

Inhottavin kysymys oli luultavasti: miten luokittelette musiikkinne? Tähän Lassila totesi:
-Gospel on luonnekas termi, mutta ei tämä ole sitä alkuperäistä mustien musiikkia. CCM (Contemporary Christian Music) on oikea mutta hankala. Terapia on Terapia.

Mikä erottaa Terapian sekulaarimmasta rock-yhtyeestä?
-Ei mikään. Hehkutamme kuten rockiin kuuluu, mutta on kaksi syytä: Kaikilla yhtyeessä on henkilökohtainen usko Jeesukseen Kristukseen ja hehkutamme evankeliumin nimessä. Hehkutuksemme viesti ei ole: 'me olemme kovia jätkiä' vaan 'elämä on tarkoitettu elettäväksi' ja elämää saa vain sieltä missä se on valmistettu. Tuohon paikkaan pääsee vain Jeesuksen avulla.

Näin haastateltava oli vastannut kysymykseen siitä, miksi hän uskoo. Toki aiheesta on käyty vaikka kuinka kummallisia keskusteluja, mutta olin juuri saanut selkeimmän oppituntini hetkeen.

Miksi Terapia on olemassa ja tekee kristillistä musiikkia?
-Rakastamme musiikkia ja haluamme esiintyä evankeliumin tähden. Ilman evankeliumia ei meitä olisi. Ilman sitä ei pääse mihinkään. Terapia soittaa kovaa ja se on heidän tapansa toimia, mutta tämä ei ole eikä saa olla auki repimistä. Gospelkonsertti ei saa korvata jumalanpalvelusta.

Kuikka 47,634
-Elämme tässä kulttuurissa, jossa kovaa soittaminen on itsestäänselvyys. Se ei tarkoita sitä, että olisimme luopuneet arvoistamme. 'Vene on vesissä, mutta vesi ei ole veneessä'. Desibelirajat ovat yksilöllisiä. Varovainen täytyy olla. Ja kaikkein tärkeintä on se, että tässä touhussa on rakkaus.

Kuten sanottua aiheesta voisi keskustella loputtomasti, koska nämä aiheet ovat vaikeita. Ehkä se johtuu siitä, että pelkäämme heikkouttamme ja rehellisyyttä. Eksytetäänkö meidät vai eksytämmekö itse itsemme. Kristityn ja artistin elämän vaikeudet ovat Lassilalla samoja kuin elämän vaikeudet yleensä: kasvaminen ja siihen liittyvät kivut sekä rohkeuden, rakkauden ja luottamisen puute. Jumalaan luottamisen uskotaan sulkevan määrätietoisesti eletyn elämän pois. Lassila muistuttaa: "Elämänhallinta on hieno arvo, elämän ohje ja toimintatapa, mutta jumalana se on hauras".

Taneli Helminen / Music & Mission 3 / 01

11.05.2001 Kuopio 439 Meelis mix. Kalle valoissa ja linja-autoyöpyjänä.
02.06.2001 Ylistaro 440 Koulukeskus, w. Luotettava todistus > Mika mix. Hyviä juttuja hei. Mikon Fenderi ensikeikalla.
22.06.2001 Kangasala 441 Pyysalon leirikeskus, Tiedän mitä teet ensi kesänä. Teemu mix. Mikäs Nummirock täällä on?

'K23' Studio JJ /Niin elo-lokakuutamoissa

#457 TrpUC Köyliö
24.08.2001 Lappeenranta 442 Pusupuisto, w. Keinosydän > Jari mix. Illalla kuultiin tarinaa renkaita potkivista poliiseista.
25.08.2001 Tampere 443 Näsin srk-Sali. Meelis mix. Viimeinen keikka GP:n dösällä. Toistaiseksi. Hyvä että katu kesti auton painon.
02.09.2001 Espoo 444 Espoonlahden srk-talo. Meelis mix. Lautjärven Henri kuskina. I keikka omalla dösällä. Jo melkein valmiina. Hakalan Pasi rummuissa. Kaasupolkimen pultti katkeili menomatkalla.
15.09.2001 Köyliö 445 Lallintalo, Ristilukki, w. The Rain > Juice mix. Henri kuskina. Pasi rummuissa.
16.09.2001 Ikaalinen 446 Urheilutalo, w. The Rain > Juice mix. Henri kuskina. Rumpuisa Pasi.
22.09.2001 Turenki 447 Kuumola, Q-mola Gospel. Eikö teillä ny ois varaa hienompaan autoon?
26.09.2001 Vantaa 448 ? srk-talo. Juice mix. Piiraisen Arto laittoi patterit. AnttiMikko poissa, Pyykkösen Timo bassotteli. Ja nafta loppui Myllykukon vierellä.
12.10.2001 Karvia 449 Urheilutalo, w. Keinosydän > Murkku mix. Loisteliaita taustalauluja itse kultakin.
19.10.2001 Tampere 450 Puisto-Emmaus, w. Mikko Goes To Heaven > Meelis mix. Liian vähän selloja.
02.11.2001 Oulu 451 Urheilutalo, Oulu Gospel, w. Dad's Hello > Meelis mix. Kuurot soittivat ruokailun kuntoon.
17.11.2001 Turku 452 Turkuhalli, Maata näkyvissä. Meelis mix. K23 out.

+ Olli Miettinen - valot

30.11.2001 Huittinen 453 Huhkolinna. Mika mix. Anaastaassia. Se on beib e.
01.12.2001 Lapua 454 Urheilutalo, w. Jakaranda, Maria Laakso > Mika mix. Lavaäänen hallinta huippuluokkaa.
07.12.2001 Viitasaari 455+456 Koulukeskus. Granqvistin Klas miks. Antti poissa. Ilkka Saine monitoreissa. Ja killeri vaani toisella puolen pihaa.
08.12.2001 Köyliö 457 Srk-talo. Orren Timo miksasi, Törmä soitteli rumpuja. Antti ja Harri poissa. TrpUC. Ja joululaulut raikaa!

#422 Loppiainen Lempäälässä

#434-438 Leikkaa-liimaa-askartele Tour
Jonkun piti nähdä formulaa.
Tai jääkiakkoo. Tai jotain.
Aurinkolaseilla mieliä liikutamme.
Niitä ilman ei liikuta me.
Moneskohan taustapeilikuva
historian aikana?
Joko tulee vesi katosta läpi?
Onnellinen Mika.

#441 Kesäpäivä Kangasalla

K23JJ0801
Isäntä.
Antti fokusoi.
Miku ja Otto.
Setä virittää.
Oikea sormitekniikka...
Kosto basistille 7 vuoden takaa.
Havaintoja biiseistä.

#452 Makaa näkyvissä
Vaitniemi ja Tatu
Meelis
Salonen

Napajäätiköt sulaa -video MN-festareilta 2001
TS 11/01 etusivu

Muotia 2000-luvun alusta

Rock on rikkinäisten riemu
Tampereelta kotoisin oleva Terapia soittaa vedenjakajalla: se on rock-yhtye, jonka musiikissa toistuvat hengelliset sisällöt. Suomalaiseen hengelliseen musiikkiin Terapia on virittänyt aiempaa raskaammat ja metallisemmat sävyt.

Kun me aloitettiin soittamaan, kyse oli aika pitkälti siitä, mistä bändin nimikin kertoo, oman itsen terapoinnista. Tällaisen raskaan ja levottoman musiikin soittaminen tuntui luontevalta. Toisaalta siihen aikaan hengellisen puolen musiikkitarjonnassa oli selvästi saumaa Terapian ilmaisemille tunnoille ja tunteille, kertoo bändin laulaja ja kitaristi Petri Lassila.

Lassila myös kirjoittaa Terapian musiikista suurimman osan. Laulujen voisi sanoa olevan Lassilan henkilökohtaista puhetta itselleen. Levyillä ja konserteissa Terapian musiikki tulkitsee ihmisenä olemisen hermostuttavia ja vaikeita puolia myös yleisölle ja yrittää pitää toivon näköalaa yllä kynsin hampain.
- Jumalaa ei voi pyyhkiä pois musiikista sen enempää kuin luomakunnastakaan, Lassila toteaa.

IRTIOTTOJA SOVINNAISUUKSISTA
Raskaan rockin ja hengellisen sisällön yhdistäminen on perinteisesti ollut joillekin hankala yhtälö. Lassila kuitenkin huomauttaa, ettei musiikkia sen kummemmin kuin elämääkään pitäisi jaotella kovin jyrkästi sen mukaan, onko se hengellisyydelle sopivaa vai ei. Raskaskin on Jumalan luomaa.
- Olisi hullua ajatella elämää ylipäätään ilman Jumalaa. Ja jos toivon, uskon ja rakkauden näköala olisi pudotettu pois lauluista, jotka kertovat elämästä, ne laulut olisivat puutteellisia. Terapian kappaleisiin ei toisaalta ole myöskään väkipakolla ympätty mitään valmista gospelformaattia. Lähtökohtanani on, että evankeliumin sisältö tulee luontevasti musiikkiin, kun haluan laulaa elämästä sinänsä, Lassila painottaa.

Tekstit Terapian lauluihin syntyvät Lassilan katsellessa oman kaivon pohjalle. Lassila sanoo, ettei hän osaa pitää päiväkirjaa, mutta asiat keriytyvät auki musiikkiin. Ja mitä syvemmälle oman itsen sisään ampuu, sitä enemmän yleisö on tuntunut löytävän laulut omikseen.
- Rockin koko potentiaali on siinä, että sen puitteissa voi tehdä irtioton sovinnaisuuksiin, repiä itseänsä auki ja olla aito. Jos ei uskalla pokerinaamalla sanoa vakavia asioita toisille, musiikin seassa ne voi huutaa, tuskaisestikin.

PITKÄKESTOISESTI MELANKOLISTA
Hengellistä rockia soittavat yhtyeet jakaantuvat Suomessa pääsääntöisesti kahteen kastiin: niihin, jotka julistavat voimakkaasti ja niihin, joiden evankeliointi on pidätellympää. Lassila sanoo, että usko on Terapian musiikissa selkeästi mukana, mutta sillä ei yritetä kenenkään kimppuun.
- Terapia on rokkibändi, mutta myös kristitty bändi. Ja jos tunnustautuu kristityksi, rehellisesti kirjoitetuista ja soitetuista lauluista tulevat myös olennaisimmat asiat selviksi. Kuka viisas se olikaan, joka sanoi, että on elettävä pitäen tarjolla elämän sanaa? Olen sitä mieltä, että seurakunnissa pidettävissä konserteissakaan ei pidä vetää erillistä Jumala-vaihdetta päälle. Meitä ei yleensä edes kutsuta paikalle siinä mielessä, että meiltä odotettaisiin saarnaa.

Lassila arvelee Terapian saaneen nuorista innostuneita kuulijoita siksi, että sen musiikki vastaa suomalaista mielenvirettä: pitkäkestoisesti melankolista. Terapian lauluissa, kuten elämässäkin, asiat harvoin onnistuvat ja menevät kokonaan putkeen.

Terapian laulut kertovat epävarmuudesta, väsymyksestä ja umpikujista, mutta myös valon välähdyksistä. Tarkoitus on kohdata ja julkipuhua asioita, joihin ei ole helppoja vastauksia. Asioita, jotka odottavat kaikkia tietyissä nuoruuden vaiheessa, silloin kun elämä alkaa vaatia ikäviä kompromisseja ja eteen tulee niin suuria asioita, että ne on kohdattava rystyset verillä.
-Tietyssä iässä jokainen huomaa, että sellainen kiltteys, jota sinulta jatkuvasti vaaditaan, ei yksinkertaisesti ole mahdollista, ja se kuohuttaa. Rock on rikkinäisten riemu. Ei se ole mitään lasten musiikkia, vaikka sitä tunnutaan nykyään heillekin tuputettavan. Eikä myöskään ihan kokonaan terveiden ihmisten tarvitse kuunnella tällaista musiikkia: ei lapsien eikä ehjien aikuistenkaan, Lassila miettii. -On elämää rockin jälkeen. Mutta niille, joita elämä repii, se tarjoaa äänen.

KAHDELLA PUOLELLA AITAA
Seurakuntanuoriso on kuunnellut Terapiaa innostuneena 1990-luvun puolivälistä saakka. Terapia on soittanut myös esimerkiksi Yön, Tehosekoittimen ja Pelle Miljoonan keikoilla lämmittelybändinä. Joitain omiakin keikkoja muille kuin seurakunnallisille lavoille on ollut.

Maallisille markkinoille gospel-leimalla varustetun on vaikea lähteä. Meikäläisessä musiikkikulttuurissa gospelin ja muun populaarimusiikin välillä on edelleen leveä juopa.
-Tuo jakaantuminen ärsyttää minua ja varsinkin se, että maallisella puolella gospeliksi laatikoitua musiikkia katsotaan vinoon. Sitä ei pidetä edes vaihtoehtomusiikkina, toisin kuin vaikka sellaisia yhtyeitä, jotka liitetään okkultismiin ja vastaavaan. Niitä lähdetään katsomaan keikalle jo pelkästään jännänä ilmiönä. Mutta ehkä rokin kapinallisuus on ymmärretty Suomessa väärin; riittää että kapina on seinien sotkemista ja paikkojen hajottamista sen sijaan, että otettaisiin oikeasti otetta asioihin ja nostettaisiin omaa ääntä, pamauttaa Lassila.

Jaakko Kaartinen-Koutaniemi / Vantaan Lauri / 18.9.2001

Piilotettiin tänne loppuun vielä liveäänitys, joka mitä todennäköisimmin on vuodelta 2001. Mutta missä, milloin? Ja kuka on miksannut? Ei havaintoa, sitä ei tallenne kertonut. Mutta mitäpä näistä, voihan sitä silti kuunnella miltä Terapia kuulosti livenä 2000-luvun alussa (tai miltä ainakin äänisignaali miksauspöydässä kuulosti).
1. Hän pitää sinusta huolen
2. Vihreitä miehiä
3. Vapaa
4. Kuu
5. Kaipaan
6. Yhteiskunta
7. Mikään ei palaa
8. Vielä kerran
9. Viimeisenä maalissa
10. Jaakobinpaini
11. Tule ja katso
12. Tanssi
13. Valo on sisällä
14. Napajäätiköt sulaa
15. Kesken kaiken
16. Pelasta mut
17. Tämä kaupunki
18. Taivas on sininen