24 syyskuuta 1994

Täällä taas

"Pojat ovat miehiä nyt. Terapia on jo ajat sitten lakannut olemasta terapiaa jäsenilleen. Se hoitaa nyt jo laajahkoa kuulijakuntaa, uskoisin ... Olen alkanut digata tikkusuoraa soolokitaransoittoakin, kun olen tajunnut, että se ei olekaan vahinko ... Käsitellään elävää elämää ilman turhia Kaanaapumpuleja tai tavanomaisuuksia, lukuunottamatta Meistäpä kai -laulua, joka lienee jonkinlainen kädenojennus Henkselit- tai Pro Fide -ryhmälle."
- Jouko Kantola / Music Mission 5/94
Lyriikat
Täällä taas
Helvetti takana
Rakkautta
Yö ja päivä
Kaipuu
Hiljaisuus
Kaamos
Pieni elämä
Meistäpä kai
Täällä taas - Terapia

Tiedot:
Äänitys: Studio JJ, 8/1994, Juuso Nordlund, Otto Hallamaa
Miksaus: Studio JJ, 8/1994, Juuso Nordlund
Masterointi: Finnvox, 9/1994, Pauli Saastamoinen
CD-paino: Finnvox, TRPCD-002
Kasettipaino: Kasettilinja, TRPC-002
Julkaisu: 24.9.1994, Sampola, Tampere

Enemmän tietoa:
Juice Leskisen Telecaster jälleen samoissa hommissa kuin ennenkin, tällä kertaa sen kanssa käytettiin vahvistimena Jari Yliahon Roland Jazz Chorusta. Juuson omistamalla vuoden 1956 Silvertone-merkkisellä putkicombolla saatiin "Täällä taas" -kappaleeseen kaivattua purevuutta. Levyn kannen taustakuvio on käsin piirretty, lipukkeen takasivun kuvat reenikämpältä 1994 ja Kuunsillasta 1994. Takakannen kuva Tesomalta 1993 (Kuvan henkilöillä päissään peruukit). "Pieni elämä" -kappaleen rummut äänitetty nopeammalla kierrosnopeudella.
Pojat ovat miehiä nyt. Terapia on jo ajat sitten lakannut olemasta terapiaa jäsenilleen. Se hoitaa nyt jo laajahkoa kuulijakuntaa, uskoisin.

Uudella levyllä soundit ovat JJ-studion ansiosta jälleen superselkeät, kuten tamperelaisilta huippuyhtyeiltä on totuttu kuulemaan. Laulu on entistäkin puhtaampaa ja vakuuttavampaa, soitto hyvin harkittua ja asiallista. Olen alkanut digata tikkusuoraa soolokitaransoittoakin, kun olen tajunnut, että se ei olekaan vahinko.

Pikkuisen paistaa läpi riskinottamisen pelko musiikillisessa suorituksessa. Levy kulkee aika lailla samoja polkuja kuin Tule ja Kazon heavympi puoli. Mikäs siinä, kun polku on oikea. Sitä paizi poikien lavamellakan kannalta varmuus soitannossa on varmasti hyve.

Oma lukunsa on yhtyeen identiteetti. Olenhan ennen lausahtanut ko. rykelmästä jotakin "tätä on kaivattu" -osastoa. Jälleen haluan korostaa, että monella suomalaisella gospelbändillä olisi paljon opittavaa Terapialta. Vizi, tämä bändi laulaa ihmisten kielellä ihmisten asioista ihmisille.

Käsitellään elävää elämää ilman turhia Kaanaapumpuleja tai tavanomaisuuksia, lukuunottamatta Meistäpä kai -laulua, joka lieneen jonkinlainen kädenojennus Henkselit- tai Pro Fide -ryhmälle. Sekin on ihan tosiasia. Oma suosikkini on Pieni elämä. Sinun suosikkisi?
Jouko Kantola / Music Mission 5/94

Tämä on pieni laulu toivosta / pieni laulu suuresta toivosta / Tämä on pieni laulu uskosta / pieni laulu riittävän isosta uskosta

Terapian sananikkari, kitaristi ja laulaja tuntuu tietävän mistä puhuu. Parhaimmillaan toisen levynsä tehnyt tamperelaisryhmä onnistuu hävittämään kokonaan rankan rockin ja populaarimman musiikin raja-aidan. Terapiaa voi kuunnella kuka tahansa, kapaloista vanhainkotiin. Pahimmillaan Terapia kasvattaa muurin niin sietämättömän korkeaksi, että se panee painasemaan next-nappulaa.

Lassilan hyvä huumorintaju ja oivaltamiskyky leimaa sanoituksia: Jos on aika soittaa lujaa,/ katso taakse, näe ja huomaa,/ onko sanat totuuden muotoon pukenut hiljaisuus./ Ääni tekee lauseesta aseen,/ sähkö alleviivaa virkkeen./ Varo, sana vielä jokainen tarkkaan punnitaan. (Hiljaisuus)

Terapian tekstit eivät vaivu tavanomaisen valmiiksi pureskellun pullamössön tasolle. Ne napauttavat kerta toisensa jälkeen otsaluuhun - Hetkinen! Mitä se sanoi?

Vaikka Terapia rankasti soitollaan rusentaakin, ei se pyri kovin hevimäiseen ilmeeseen. Lassila pysyy uskollisena tyylilleen mahdollisuuksista huolimatta. Bändin popedamaisuus, Lassilan mustajärviväritteisyys istuu hyvin.

Soitannollisesti Terapia pysyy kolmesta kitarastaan huolimatta kasassa. Bridemaisen terhakka yleisote puree. Sointi on aika perusrokkia. Sekaan mahtuu seko-osastoa. Kaamos tarjoaa pureskeltavaksi kerralla raakaa lenkkimakkaraa kolmen säkeistön verran. Aikaa mietiskelyyn löytyy vasta kappaleen loputtua.

Terapian hyvyys on sen yksinkertaisuudessa. Ei turhaa kikkailua, sopusointuisia tekstejä. Asiansa kanssa bändi on tasapainossa. Herkkyyttäkin löytyy. Pieni elämä on rockbändin vastine vanhalle Tuli kirkkoon mies ja lapsi -viisulle. Kaunis ihmissuhdejuttu.

Kaikesta huolimatta Terapian kohtaloksi jää olla suurelle yleisölle marginaalibändi, mutta nykynuorisolle kotimainen "must". Perusgospeljengiä, amerikanosastoa, ei tällä musiikilla liikutella. Mutta eipä ole tarviskaan, heillä on aivan omat lelunsa.
Credo 1/95

Suomigospelin kirkkain uusi tulokas, Terapia, on julkaissut jo toisen lättynsä. "Täällä taas", ilmoittavat pojat eikä se lainkaan harmita. Terapia on viisihenkinen bändi, joka soittaa iloisen raskasta rockia. Terapian sähköinen ote poikkeaa melko lailla muun suomalaisen gospelmusiikin valtavirroista. Ajoittain musiikki on jopa suoraa heviä. Ihanaa. Biisien perusideat ovat sopivan simppeleitä. Ne toimivat ja tarttuvat. Bändissä on kolme kitaristia, ja sen huomaa. Kolmen kitaran voimalla jyrätyt riffit kelpaisivat mille tahansa sekulaaribändille.

Terapian ensimmäinen levy sisälsi 16 biisiä. Siinä oli mielestäni ylitarjontaa. Jopa rap-yritelmiin sorruttiin. Kaiken yli paistoi kuitenkin kirkas ja selvä evankeliumi. "Täällä taas" on tasalaatuisempi kuin edeltäjänsä. Kaikesta näkee että pojat ovat viilanneet biisejään runsaan ajan kanssa. Myös taidot ovat karttuneet. "Helvetti takana", "Hiljaisuus" ja "Meistäpä kai" ovat tarttuvia menobiisejä, kun taas "Pieni elämä" on erinomainen balladi joka hiljentää synkän "Kaamos"-jyrinän jälkeen. Oikeastaan levyltä ei puutu mitään peruselementtejä... paitsi selvyyttä asiassa. Vain pari biisiä on selkeitä, mutta muiden sanoja pitää raottaa sorkkaraudalla, ja katsella, josko sanoma pulpahtaisi esiin rivien välistä. Useimmiten niin tapahtuukin, mutta melko suuren työn jälkeen.

Yleensä kyllä juuri tämän kaltaiset elämästä kertovat ja opettavat sanoitukset ovat hyödyllisiä keikalla, ettei kuuntelijalle tule vellit housuihin jokaisen laulun aikana sanojen päällekäyvyyden vuoksi. Kannattaa silti muistaa, että gospelkonserteissa on usein huono akustiikka, miksaus pielessä, sanoja ei kuulu. Jos silloin sanoma piiloutuu sanakoukeroiden taakse on tulos ohut. Onhan tietysti hienoa, että uskovilla on heviletit ja muutenkin kovan jätkän imago, mutta se ei aina riitä. Loppujen lopuksi kertakaikkiaan hyvä levy.
Eero Hietala / Nuotta 2/95

Täällä taas

tämä on pieni laulu toivosta
pieni laulu suuresta toivosta
tämä on pieni laulu uskosta
pieni laulu riittävän isosta uskosta

tämä on pieni laulu rakkaudesta
pieni laulu rakkaudesta kaikkein suurimmasta
jos sen nyt sinulle nyt ojennan
pienen laulun suuren lahjan annan

anna sen soida
suruni tähden ihmisten nähden valon tähden
surumieliset onnelliset ovat täällä taas
anna sen soida
katujen tähden kaikkien nähden luojan tähden
ei taivas eikä maa tarjoa mitään parempaa
anna sen soida
itsesi tähden muiden nähden viiden tähden tilaisuus se on
ei mitään suurempaa voi kukaan koskaan saavuttaa
ja kun sä lähdet saavutat tähdet silloin näet
pieni laulu suurena soi uudestaan

tämä on pieni laulu sanoista
sanoista kumman elävistä
tämä on pieni laulu teoista
teoista ihmeen puhuvista

tämä on pieni laulu todesta
todesta joka joskus on aivan kuin satua
jos sen sinulle nyt ojennan
pienen laulun suuren lahjan annan

Takaisin

Helvetti takana

sä istuit jalkakäytävällä
muovipullosta omaa sekoitusta joit
liftiä jonnekin yritit saada
et itsekään tiennyt mihin
mä kysyin eikö tosta tuu pahempaa vaan
sä sanoit on lapsuus kuollut kotona
muovipullosta lisää ja outoon autoon sisään

sä et edes tuntenut niitä tyyppejä
et muista etkä välitä
sanot kun tarpeeks häviää
ei ole menetettävää

hei oletko sä hullu

sulla on helvetti takanas
sen uskon mä kyllä
miksi täytyis sun toinen sellainen
eteesi rakentaa

sä sairaalasta tulit kolme päivää sitten
ne oli ottanut sen pois
entistä enemmän
sanoit
on unohdettavaa
mietit ääneen oisko syytä
koko elämä lopettaa
ja mä ehdotin ei
vaan aivan uusi aloittaa
sä et tunne taivaan isää
isä jonka tunnet et tahdo kuulla lisää
uudestaan kun vain saisi alkaa
harva kai sitä tarjoaa

joku kuitenkin

sulla on helvetti takanas
ja taakse se myös jää
miksi täytyis sun toinen sellainen
turhaan rakentaa

Takaisin

Rakkautta

halvan tai kalliin irtopornon voit filmille tallentaa
ja pintaa rekisteröidä kuva kuvalta
roskankin voit kuoreen kauniiseen pukea
ja romanssimekaniikan käyttöohjeet lukea

rakkautta et voi maalata piirtää etkä soittaa
rakkautta et voi riimeiksi paperille sanoittaa
rakkautta et voi aseella uhata etkä voittaa
rakkautta et voi kameralla tavoittaa

teeskennellyn hymyn voit seuraksesi ostaa
ja markkinoidun rokkituotteen idoliksi nostaa
unelmasi voit laajakankaalle kuvittaa
ja luoda sellaista keinotodellisuutta kuin huvittaa

Takaisin

Yö ja päivä

sain kaiken mitä tarvitsen
enemmänkin
kaiken kauniin rakkauden
olet lämmin
annoit yön ja päivän
aamun huomiseen
annoit kaikkesi
ja mitä minä teen

pystyinkö kiitostani
koskaan näyttämään
vai rakkauttasi hetken
vain käyttämään

en osannut antaa
päivääkään

rakkaus saa muodon
ihmeellisen
maallinen ja taivaallinen
samanlaisen
sitä minkä rikoin
en ehjäksi saa
kysyn vain vieläkö voit
anteeksi antaa

Takaisin

Kaipuu

kaipuu se vain on niin mieletön
joku toisinaan on sen kuva
mutta kaipuu se vain on niin ääretön
voin löytää sille puudutuksen mutta en ratkaisua

se on enemmän
se on kauempana
se on laajempaa
se on kaikessa

kaipuu
ehkä siinä on koti
tai ehkä
joku kovin rakas
kaipuu
ehkä siinä on tulta
tai ehkä
siinä on vesi

yli sanojen
kaipuu
yli kuvien
kaipuu
yli laulujen
kaipuu yli kaiken sen

tänä yönä sytytän kynttilän
sen liekki kertokoon
kaipuuni sillä on syy
ja yksi ainoa nimi

Takaisin

Hiljaisuus

jos on aika soittaa lujaa
katso taakse näe ja huomaa
onko sanat totuuden muotoon pukenut hiljaisuus
ääni tekee lauseesta aseen
sähkö alleviivaa virkkeen
varo sana vielä jokainen tarkkaan punnitaan

on aika äänen
on aika hiljaisuuden

jos hiljaisuus katoaa
meluvalli peittää aivotaivaan
totuus turhaan viestittää yrittää
jos hiljaisuus katoaa
jos se tarpeeksi ei aikaa saa
jää kuulematta se minkä ukkosmyrskykin kertomatta jättää

syvyyksistä tarkoituksen
jos etsit vastauksen
se jälkeen kysymyksen vaatii hiljaisuuden
jos oma äänesi huutaa
suljetuin korvin omaa showtaan
jää huomaamatta kuinka totuus kolkuttaa

Takaisin

Kaamos

kaamos tuli taas ja yrittää nujertaa
kaamos vyöryi yli taivaan ja se aikoo tappaa
kaamos rautaisen nyrkkinsä puristaa ympärille sielun
sen se tahtoo kuristaa

kaamos valoa syö ja pimeyttä oksentaa
kaamos aamua lyö ja iltaa kumartaa
kaamos tuo lunta tupaan ja jäitä sydämiin
se mielen pistää vinkumaan räikeään falsettiin

kaamos väittää auringon kuolleen kokonaan
kaamos peittää roudan alle uupuneen maan
kaamos kieltää uskomasta huomiseen
taivaaseen kevään uuden syntymiseen

Takaisin

Pieni elämä

nuori mies on tullut vanhusta tapaamaan
tämä lepää
vielä avaa silmät
vuoteellaan
vielä silmät avaa

vuosikymmenet nopeasti häviää
jokaisen meistä aika taakseen jättää
aika jättää

viimeisellä perspektiivillä
kirkkaana näkyy
tämä on pieni elämä

uskollisesti kiveen mustaan kirjataan
päivämäärät jotka joku ehkä muistaa
joku unohtaa

huolellisesti taltta kaivertaa
nuori mies joutui ennen vanhusta luopumaan
vuosistaan

hyvästi ilot
hyvästi surut maan
hyvästi ystävät
hyvästi rakkaat
vieläkö tavataan

Takaisin

Meistäpä kai

kuka on tuo mies joka maita kulkee
hän auttaa
kuin ihmelääkäri parantaa
hylätyt ja syrjityt hän rakkauteensa sulkee
ei tekopyhiä hän säästä sanoillaan

hän tulee taivaasta
niin meille kerrotaan
miksi astui alas tänne missä kipu häntä odottaa

meistäpä kai
hän välitti niin että astui alas tuskan kyyneliin

valtapolitiikka puhuu
kaapuun uskonnon kääriytyy
suunnitelma taivaallinen loppuansa lähestyy
hyväntekijä suurin
rakkauden mies
kidutukseen päätetään Jumalan pojan tie

hän tulee taivaasta
ei häntä pitele hautakaan
hän astui alas tänne rakkaus motiivinaan

Takaisin