04 maaliskuuta 1993

1993

Keväällä keikkailu jatkui, nyt ensimmäisiä kertoja keikkabussilla. Tähän asti Terapia oli vuokrannut pakettiautoja, mutta liityttyä tamperelaisen kristillisen yhdistyksen, Gospel Power ry:n, jäseneksi, oli auennut tilaisuus päästä käyttämään edellisenä vuonna ostettua keikkabussiksi muokattua entistä Hyvinkään liikenteen linja-autoa. Kiinteä viha-rakkaussuhde tähän autoon jatkui sitten seuraavat kahdeksan (pitkää) vuotta.

Maaliskuun alussa julkaistu "Tule ja kazo" puolestaan nousi nopeasti yhdeksi myydyimmistä kristillisistä levyistä Suomessa. Ennen kuulemattomat kitaravallit ja sisimpään osuvat aidot sanoitukset purivat kuulijakuntaan. Ja ennen kuin Terapia huomasikaan, oli bändin nimi tullut tutuksi lähes koko maassa.


Kevään melko rauhallisen keikkailun jälkeen loppukesästä vauhdittunut tahti jatkui pitkälle syksyyn. Loppusyksyllä koitti ensimmäinen vierailu "Pohjois-Suomeen" ja samana viikonloppuna oli myös vuoro valloittaa Vantaa Myyrmäki-hallissa järjestetyssä Music & Mission -tapahtumassa. Vuoden viimeisinä keikkoina olivat ensiesiintymiset varuskunnissa (Vekaranjärvi ja Tikkakoski), sekä viisivuotisjuhlakonsertti Tampereella. Jälkimmäisin on säilyttänyt paikkansa ainutlaatuisena tilaisuutena päästä kuulemaan mm. kappaleita He Will Take Care Of You ja Lipsuvan lapsen laulu.

Keikkailut 1993 (26)
Harrin lista Kuhmosta #82
04.03.1993 Riihimäki 64 Srk-talo. I levykeikka - kirjaimellisesti, A&M roudaamassa.
19.04.1993 Tampere 65 Tesoman kirkko. Peruukkibiisit, jotka päätyivät levyn kanteen.
23.04.1993 Kouvola 66+67 Matala kynnys. Terapia kuului nyt GPryhyn ja saattoi kulkea "loisteliaalla" keikkabussilla.
30.04.1993 Virrat 68+69 Yläaste. Vappu pilalla Lundanin "pakettiautolla". Efektit tulivat omia aikojaan.
07.05.1993 Tampere 70+71 Salainen ystävä. Petri sai turpiinsa. Bodyguard: Jouni Autti + Marja Oksala.
29.05.1993 Vaasa 72 Suomalaisen srk:n talo. Levottomia ruokapuheita joidenkin basistien suusta.
02.07.1993 Tampere 73 Sorsapuisto Woodstock I, w. mm. Yö, Travelin' Band, Kari Peitsamon skootteri, Heikki Silvennoinen and the Rest, bass'n Helen.
17.07.1993 Evijärvi 74 Nuorisoseuratalo, Evigospel. w. Maria Laakso Band, Nostalgia.

SuuriRipariKiertue '93
26.07.1993 Ikaalinen 75 Rajalan leirikeskus. Lorlorlor. SRK93
28.07.1993 Pälkäne 76 Kukkolan leirikeskus. Savua! SRK93
29.07.1993 Tampere 77 Isosaaren leirikeskus. Roudaus veneellä. SRK93
30.07.1993 Ylöjärvi 78 Julkujärven leirikeskus. Creeping. SRK93

Harrin muistelolista #89
04.09.1993 Tampere 79 Tullikamarin Pakkahuone, 11 Boulevard Ristirock, w. The Road > Duracell meni oikosulkuun.
11.09.1993 Vammala 80 Seuratalo. Sininen Transit ja Antin nahkatakki.
25.09.1993 Ikaalinen 81 Palloiluhalli, Gospeltapahtuma, w. No 5, Seppo Koivisto, The Rain
08.10.1993 Kuhmo 82 Kuhmotalo, Lentua-sali. Kuhmoon on pitkä matka.
10.10.1993 Vantaa 83 Myyrmäki-halli, Music Mission, w. Michael W. Smith, Guardian, bass'n Helen, Exit, Seppo Koivisto, Petri Kangas Band.
16.10.1993 Kotka 84 Srk-talo. Lavan purku 15 minuutissa.
23.10.1993 Kouvola 85 Liikuntahalli, Gospel Sound Check, w. bass'n Helen > Paluumatkalla löydettiin tien vierestä alaston "siesta".
12.11.1993 Tampere 86 Kuunsilta. 20 000-osainen PA.
25.11.1993 Tikkakoski 87 Varuskunta, sode. Vänrikki kuskina eli miksaajana Rautiaisen Juice.
29.11.1993 Vekaranjärvi 88 Varuskunta, kino. "Roudaamassa" Jouni Autti.
10.12.1993 Tampere 89 Näsin srk-sali. The History Of Terapia - He Will Take Care Of You.

Vuoden '93 julisteita

'93 Kuvia
Huom. Coca Cola -pullot. Sittemmin
niitä vietiin lavallinen kauppaan.
Historiakeikkaan valmistautumista,
tiukka ote kapuloihin.
Suattaisipa olla
Matala kynnys, Kouvola #66 tai 67?

Matkalla Riihimäelle 4.3.1993 #64

Peruukit Tesomalla 19.4.1993 #65

Terapiaa hyytyneelle hymylle!
Tämä on tosi juttu pojista, jotka soittavat kirkkaanväriset bermuda-shortsit jaloissaan Tampereen äänekkäintä gospelia Gospeltutka radio -ohjelmassa Lasse Heikkilä kehui heitä 90-luvun musiikkia soittavana gospelbändinä. Ja varoittaa herkkäkorvaisia kuulijoita.

He ovat juuri tehneet omakustannuslevyn.

No, ketkä?

TERAPIA!

- Nuoret tykkää tällaisista kaheleista, jotka heiluu hullun lailla lavalla, kuittaa kyselyt menestyksestä Terapian solisti Petri Lassila. Mies, joka myös sanoittaa ja säveltää Terapian biisit.

Gospelin määritteeksi ei Petrin mielestä riitä kristillinen etiikka laulun sanoissa. Hänen mielestään sanoma kestää sen, että sitä ei tarvitse kääriä karamellipapereihin. Terapia on kiertänyt maata erilaisissa tilaisuuksissa. Viime syksynä he soittivat mm. Tampereen kaupungin nuorisotiloissa. Me nautitaan soittaa paikoissa, joihin nuoret tulee suoraan kadulta.

Bändin vankan saundin takaa kitaratrio. Jani Muhonen, Antti Honkkila, Petri Lassila; bassoa soittaa Mikko Heikkilä ja rumpuja Harri Karhe. Laulujen sanat liikkuvat yhteiskunnallisista kannanotoista kaupungin yön painajaisiin ja puhutaanpa yhdessä slovarissa enkeleistäkin. Kaiken synkkyyden ja raskauden takaa bändi tarjoaa selkeää vastausta.

- Mä haluan laulaa siitä, kuinka paljon hyvää olen Jeesukselta saanut, Petri kertoo, me soitetaan tätä siksi, että usko tärkeysasteeltaan voittaa kaiken muun.

Umpikujaan joutuneelle ja elämään kyllästyneelle tarjotaan ulospääsyä. Materialisteja kehotetaan avaamaan silmät todellisuudelle.

- Uskossa tärkeintä on se, ettei pääse romahtamaan olemattomiin. Tärkeää on olla rehellinen itseään ja Jumalaa kohtaan. Usein töitä tehdään vain hyvitykseksi, eikä siitä ole mihinkään. Täytyy elää oma elämänsä, Petri tiivistää.

Mutta kestääkö poikien oma kantti keikkamatkojen rankkuuden?

- Vaikka me ollaan hirveän erilaisia kavereita, niin ei meillä ole ongelmia, sillä me puhutaan paljon keskenään, Petri kertoo.

Kun Terapia on lavalla, hehkuu esiintymisestä sähköinen energiaja nuoruuden ilo. Mustapaitaiset shortsipojat kirmailevat ympäri lavaa ja kitara soi.

Terapia on ollut koossa vuodesta -88 ja se alkoi terapiana! Alussa hermoja lepuuttaakseen soittelivat kitaristi ja rumpali, kohta mukaan tuli basisti ja bändi alkoi kasvaa. Entinen rumpali on nykyinen kitaristi, sillä "ketään ei päästetä bändistä pois".

Terapia tunnetaan myös lava-asusteistaan: shokeeraavan värisistä shortseista. Esiintymisasu löytyi vahingossa. Kahdelta kaverilta löytyneet shortsit tarjosivat miellyttävän viileän olon kesän helteisiin treeneihin. Ja lavalla ne ovat lyömättömät paahtavien lamppujen valossa.

-Terapian paras puoli on, että me ollaan vapaita tekemään mitä vain, innostuu Petri.

Viimeksi bändiin tulleelta rumpalilta kysyttiin heti aluksi, että onks sulla shortsit, ja kaupungilla rumpalilta kyseltiin, että soitatko sä nyt niitten shortsipoikien kanssa.

Terapian sanoma tarjoaa vapautusta ja musiikki elämyksiä. Tämä kiekko saa taatusti hyytyneen hymyn elämään. Tätä täytyy kokea lisää!

-Eeva-Kaisa Tervala / Sytyke 2/93

#69 Vappu Virroilla

Kesää '93

Terapia ei pelkää pitää hauskaa
"Me halutaan olla rehellisiä itselle, yleisölle ja ylöspäin"

- Meillä ei ole sanoituksissa mitään "gospel-pakkoa". Teemme lauluja elävästä elämästä, jokaisen biisin takana on joku "kertomus", joskus hyvinkin synkkä.

- Toisaalta emme voi vaieta asiasta, joka on elämässä mielettömän tärkeä. Me ollaan vastuussa myös ylöspäin, ja siinä gospel astuu mukaan kuvaan. Terapia-yhtyeen sanoittaja, säveltäjä, laulaja ja kitaristi Petri Lassila arvioi, että tällä hetkellä tämä tamperelaisbändi kulkee kaukana siitä, mitä on totuttu pitämään gospelina.

- Meidän musiikki on yhdistelmä funkia, rockia ja metallia, me käytetään niitä sekaisin. Sanoihin pannaan vahva panos gospelia. - Kuitenkin me ollaan kummajainen bändien joukossa siinä mielessä, että meitä kuuntelee sellaisetkin, jotka eivät yleensä välitä gospelista. Petrin kanssa yhtyeessä metelöivät Mikko Heikkilä, basso, Antti Honkkila, kitara ja taustalaulu, Harri Karhe, rummut ja Jani Muhonen, kitara ja taustalaulu. Keväällä pojat äänittivät esikoislevynsä "Tule & Kazo", joka oli kevään gospellevytilastossa kotimaisena kolmantena.

- Nyt tuntuu ihan kivalta, vaikka alussa epäiltiin, ettei meillä olisi aikaa eikä rahaa levyn tekemiseen. Terapian lavashow on vauhdikasta, pojat pukeutuvatkin shortseihin ja hihattomiin paitoihin. Juostua tulee sen verran, että liiempiä vaatteita ei tarvita. Petri kuvaa heidän soittoaan energianpurkaukseksi.

- Me laulamme sille porukalle, joka tulee meitä kuuntelemaan. En halua, että sinne tulee joku, jolla tulee sellainen fiilis että oli virhe tulla tänne. Me annetaan se juttu ihan täysillä. Petrin sanoitukset ovat omakohtaisia, satuttavia. Kysymykseen, mihin lahjakas, opiskeleva terve nuorimies tarvitsee Jumalaa, hän vastaa: - Ihmiset kuvittelevat, että he pystyvät kannattelemaan elämäänsä, mutta kaikki on niin pienestä kiinni. Asiat, joihin ennen on uskonut, murentuvat. Pahinta on tulevaisuuden toivon menettäminen.

- Itse olen joutunut tekemään uskonratkaisuni moneen kertaan. Vaihtoehdot jäivät hyvin vähiin. Raamatun lupaus tulevaisuudesta ja toivosta kuuluu läpi myös Terapian lauluista.

- Tämä nuoria koetteleva lama on siinä mielessä kohtalokas, että se kasvattaa eri-arvoisuutta. Meidän on opittava uudelleen pitämään huolta toisistamme. Se tarjoaa paremmalta maistuvan elämän kuin kääriytyminen oman itsen tai uran ympärille. Samasta syytä Terapia esiintyy myös Woodstock-hyväntekeväisyystapahtumassa 2. päivänä heinäkuuta Sorsapuistossa. Eli Terapian laulun "Hymy hyytyy" sanoin: "On kiva kieppua diskoissa, kun faija maksaa lelut..., mutta: "jossain kaukana kuoli pikkusisko kun ei saanut syödä..."

- Tamperelainen 24/93
#79 Pakkahuone, Ristirock

#82 Kuhmo 8.10.1993

Terapiaa ja tervehdys Jumalan hulluille
Kotimainen gospeltarjoilu rakentui sekä tutuista että tuoreista nimistä. Festarit aloitti raikas tuttavuus bass'n Helen.

- Neljän miehen iloinen orkesteri, joka soittaa melodista kitararockia ja käsittelee elämää laajasti, mutta kuitenkin Kristus-keskeisesti, kokoonpano kommentoi omaa olemustaan.

Seppo Koivisto toi trubaduurina terveiset pienimuotoisen, mutta maistuvan gospelin kuvioista. Hänelle on tärkeää, ettei gospel leiju omissa korkeuksissaan, vaan tuo selkeän sanoman keskelle arkista elämää.

Päälavan valtasi ensimmäisenä Terapia, joka riehui tyylilleen uskollisesti. Suorasanaisen bändin lavalla hurjasti liikehtiviä edustajia on kutsuttu myös suomalaisen gospelin kauhukakaroiksi.

- Me ollaan mitä ollaan. Ei meillä ole niinkään tarkoitus olla kauhukakaroita, mutta me halutaan olla lavalla rehellisiä kaikin puolin, Terapia selvitti.

Gospeltapahtumista puheen ollen kerronpa tunnelmiani Mission '93 -tapahtumasta. Suorastaan uuvuin valtavasta musiikillisen datan määrästä! Parhaiten mieleen jäi Terapian hupaisa liikehdintä lavalla ja kirkas sanoma.

- Music Mission 4/93

#89 History of Terapia
Ensilevyn myötä Terapia alkoi löytää musiikillista uomaansa ja moni yhtyeen syntyvuosien kappale karsiutuikin levyltä pois. Alkuvuosien holtittomalla, mutta punkilliseen irtonaisuuteen kiinnittyneellä tyylillä oli kuitenkin omat ystävänsä. Heitä varten Terapia järjesti vielä Tule & Kazon julkaisuvuonna erikoiskonsertin teemalla "History of Terapia". Konsertissa käytiin läpi bändin kokoonpanot ja kappaleista erityisesti niitä, jotka eivät levylle koskaan päätyneet.

1. Lipsuvan lapsen laulu
2. Valkoiseen kaupunkiin
3. Uguzi
4. Tiellä ystäväni vaeltaa
5. Asfaltin halkeamasta
6. Taat-tu
7. He Will Take Care of You
8. Pieni elämä
9. Terapiaa